Barcelona substitueix els tradicionals plàtans per noves espècies

  • Suposen el 44% del total i l’Ajuntament vol reduir-los al 10%.
  • Ja s’està experimentant amb 12 nous arbres.
  • Es canvien a tots els districtes.
  • CONSULTA MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.
El procés de jubilació dels plàtans de Barcelona, un dels símbols de la ciutat, està plenament en marxa amb l’objectiu que suposin un 10% del total de l’arbrat viari. 

Ara en representen el 44% –uns 68.000– ,el que el segueix situant-lo con l’arbre més nombrós de la capital catalana, molt per sobre del segon: el lledoner (15%).

«Quan es mor un plàtan el substituïm per una altra espècie i a cada districte posem una espècie diferent: el lledoner a L’Eixample, la sòfora a Horta-Guinardó, l’amèlia a Sant Andreu... Però encara es posen plàtans, tot i que amb comptagotes», explica a 20 minutos Jordi Santiago Lozano, cap de l’àrea de Planejament i Gestió del Verd.

Diversificació de la flora

L’aposta de l’Ajuntament és per la diversificació, ja que, ara, només 11 espècies agrupen el 76% de l’arbrat de Barcelona, que suma 153.000 unitats. Parc i Jardins està experimentant amb 12 noves espècies, sis de les quals ja sumen 273 exemplars plantats a diferents carrers de Barcelona, on «estaran sotmesos a tres anys de vigilància intensiva», segons Santiago, abans de ser triats definitivament com arbres de sustitució.

Tot i que les espècies són de la mateixa zona climàtica o de la següent que Barcelona, ja es comença a experimentar pensant en els efectes del canvi climàtic i una de les espècies que ha estat plantada a la Via Trajana –la Tabebuia heptaphylla– pertany a una zona més càlida.

2.000 exemplars menys pel Metro

Barcelona té ara 2.000 arbres menys que fa tres anys quan va arribar al seu sostre, amb 155.000 exemplars. La raó són les grans obres que es fan a la ciutat, com les ampliacions de les línies 3 i 5 del Metro i la construcció de la línea 9, que han obligat a fer una «reducció temporal» d’arbres que han estat emmagatzemats o s’han reciclat en compostatge. L’empresa constructora es compromet en el seu moment a plantar-los novament un cop finalitzin les obres. Barcelona no té un límit d’arbres per plantar.

CONSULTA MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento