Dir prou a la violència masclista

  • L'Ajuntament de Barcelona es posiciona en contra de la violència masclista i apel·la a la implicació col·lectiva.
  • S'han iniciat un seguit d'accions per conscienciar sobre el model de les relacions sexo-afectives de la població jove i adolescent en l'àmbit de l'oci nocturn.
  • S'ha instal·lat a la zona d'oci del Front Marítim un estand fixe amb el lema «NO és NO» per informar sobre violència masclista.
L'estand fixe a Barcelona de la campanya municipal "No es no".
L'estand fixe a Barcelona de la campanya municipal "No es no".
AJUNTAMENT DE BARCELONA
L'estand fixe a Barcelona de la campanya municipal "No es no".

La violència vers les dones és un problema públic de gran envergadura que lluny de reduir-se, any rere any persisteix. Davant d'aquest problema, l'Ajuntament es posiciona en contra de la violència masclista i apel·la a la implicació col·lectiva, des dels centres escolars, els instituts, els eixos comercials i les entitats de la societat civil entre d'altres.

L'objectiu final és gaudir d'una ciutat intolerant amb la violència masclista i encoratjar la ciutadania per formar part d'un moviment global que rebutgi aquest tipus de violència.

La violència masclista s'associa normalment amb els assassinats de dones, però aquesta violència comença amb manifestacions molt més subtils com ara l'humor, la publicitat i el llenguatge sexista.

La gent accepta fàcilment com a violència masclista l'assetjament sexual, la violació, l'agressió física o els crits forts, però malauradament, no ho fa amb la violència psicològica:els insults, les amenaces encobertes, la desvalorització, el xantatge emocional i el control o la culpabilització, entre d'altres.

Els espais d'oci nocturn són una de les principals preocupacions, ja que el comportament relacional nocturn està associat amb l'assetjament.Per exemple, insistir per obtenir un «sí» encara que la noia hagi dit «no», o utilitzar l'alcohol de manera oportunista.

Les agressions masclistes en espais de festa d'oci nocturn i en espais públics o de concurrència, com els carrers o el metro, inclouen comentaris ofensius o degradants, insults, persecucions, tocaments no consentits, arribant fins i tot als intents de violació o violacions. S'han iniciat un seguit d'accions per conscienciar sobre el model de les relacions sexo-afectives de la població jove i adolescent en l'àmbit de l'oci nocturn.

En aquest sentit, s'ha instal·lat a la zona d'oci del Front Marítim un estand fixe amb el lema «NO és NO» per informar sobre violència masclista i donar atenció en cas d'agressió, obert fins al 25 de setembre de dijous a dissabte, de les 00.00 a les 06.00 hores.

El 2016 ja es va llençar la campanya anomenada Barcelona contra les agressions masclistes per tal de prevenir la violència masclista a les festes majors de barri, amb un especial ressò en les de Gràcia i Sants, durant les festes de la Mercè del passat 2016 amb la campanya La Mercè Antimasclista, o a les festes de Santa Eulàlia, amb la carpa de la Lali Jove Antimasclista per sensibilitzar al voltant de la violència masclista i atendre possibles casos d'agressions.

Legislació específica

A l’Estat, el 2004  es va aprovar la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, que abasta aspectes preventius, educatius, socials i assistencials. A Catalunya, el 24 d’abril del 2008 es va aprovar la Llei del Dret de les Dones a l’Erradicació de la Violència Masclista.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, els darrers 10 anys s’ha treballat intensament i actualment disposa de serveis propis de prevenció, atenció ambulatòria i l’acolliment d’urgència per violència masclista.

Un problema local

Segons el primer informe de l’OMS (Organització Mundial de la Salut)sobre la Violència de Gènere, cada 18 segons una dona està sent maltractada al món. Aquest tipus de violència suposa la primera causa de mort i de discapacitat entre les dones de 15 a 44 anys, per davant del càncer, la malària, els accidents de trànsit i fins i tot la guerra.

A Europa, 62 milions d’europees han viscut violència masclista al llarg de la vida i una de cada tres ha experimentat agressions físiques o sexuals.

Les xifres a Espanya

L’any 2015, 60 dones van ser assassinades a l’Estat per violència masclista i 44 l’any 2016. Així mateix, una important porció de les dones han viscut diferents situacions de violència de gènere.

L’any 2015, el 12,5% de les dones de 16 o més anys van declarar haver viscut violència física o sexual en algun moment de la seva vida, i el 25,4% haver estat objecte de violència psicològica de control, el 21,9% de violència psicològica emocional i el 10,8% de violència econòmica.

Catalunya no és excepció

Segons dades del Departament d’Interior de la Generalitat, a Catalunya set dones van ser assassinades durant el 2015, i l’any anterior, 14 dones. Precisament aquell any, el 2014, nou d’aquestes dones van ser assassinades a Barcelona ciutat.

Però a més, el 26% de les dones catalanes declaren haver viscut violència masclista greu al llarg de la seva vida, amb una especial incidència en dones joves.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento