Comunitat Valenciana

Oltra diu que les deficiències del centre de Sogorb no s'han esmenat i que els menors "estan bé on estan"

  • La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat este dimecres que els xiquets que van ser traslladats del centre de menors de Sogorb "estan en este moment bé on estan", i ha recordat que els xiquets van ser traslladats perquè hi havia un informe d'inspecció que diu que el centre "no estava actuant correctament amb els xiquets" i les deficiències "no s'han esmenat".
MÓNICA OLTRA
MÓNICA OLTRA
EUROPA PRESS
MÓNICA OLTRA

Oltra ha realitzat estes declaracions davant els mitjans abans de participar en la presentació del nou codi ètic i de conducta de la Unió de Mútues en ser preguntada si els menors traslladats van a tornar al centre de Sogorb.

Segons Oltra, "la nostra obligació, com a Conselleria i com a tutors d'eixos xiquets, és protegir-los, també enfront de les possibles males pràctiques del centre, i eixes deficiències no s'han esmenat", per la qual cosa els xiquets "seguiran en els llocs on estan amb l'evolució de cadascun, ja que els xiquets van complint anys i poden tornar amb les seues famílies, depenent de cadascun, però nosaltres no anem a posar els xiquets en una situació en la qual no està garantit que el seu benestar estiga per damunt d'altres consideracions".

La consellera ha indicat que en el tema de menors "l'important és preservar l'interés superior del menor, i això és el que hem fet en el cas de Sogorb i ho farem en qualsevol cas on vegem que a un xiquet no se li està garantint el seu interés superior".

Preguntada per la situació en què quedaran els treballadors del centre després que s'acabe el contracte, Oltra ha explicat que la nova adjudicació dependrà d'una sèrie de consideracions tècniques i, en qualsevol cas, "la relació contractual d'estos treballadors no és amb la Generalitat, sinó amb l'entitat que gestiona eixe centre i, per tant, els treballadors hauran de tindre la reivindicació que tinguen amb l'entitat que els ha contractat, que no és la Geneneralitat".

"No són treballadors públics, sinó d'una entitat privada, i la seua relació és amb esta entitat", ha insistit.

NO ERA PROBLEMA DE L'ENTITAT, SINÓ DEL CENTRE

Interpel·lada sobre si pot influir la gestió del centre de Sogorb en altres centres de la província gestionats per les mateixes monges a l'hora d'optar a l'adjudicació del servici, Oltra ha assenyalat que "en principi això no té per què influir, per tant si l'entitat presenta la seua oferta i en el procés d'adjudicació tenen els condicionants tècnics que fan que se li adjudique finalment, doncs no té per què influir".

"No era un problema de l'entitat, sinó del centre i de les pràctiques que es duien a terme en el mateix", ha aclarit la consellera d'Igualtat.

Respecte a si ha respost els veïns que van reclamar que els menors tornaren al centre, Oltra ha subratllat que la gestió de xiquets "no és una qüestió en la qual la gent puga decidir on van, doncs només faltaria que anaren els veïns els que decidisquen què es fa amb un xiquet en situació de desprotecció que la Generalitat ha de tutelar".

"Açò no és un festival ni un concert de rock, doncs estem parlant d'uns xiquets que estan baix la tutela de la Generalitat i és l'entitat pública la que ha de vetlar pel seu interés, i això és una qüestió que no li competix a veïns, ja que és un tema que està fora de l'àmbit de la participació ciutadana", ha afegit.

Segons Oltra, "no estem parlant d'objectes, sinó de persones, i de persones molt vulnerables que necessiten la protecció de l'entitat pública que és la Generalitat".

D'altra banda, preguntada sobre este tema, Oltra ha assenyalat que s'està ultimant la reforma de la Residència de Verge de Lledó després que es fera l'obra d'adaptació perquè fóra segura enfront d'incendis, així com que la Conselleria està en contacte amb l'Ajuntament per a veure qual és la millor ubicació per a poder ampliar eixe servici residencial amb una infraestrutura nova.

Finalment, Oltra ha destacat que les valoracions de dependència s'han triplicat en la província de Castelló gràcies a que s'han incorporat els servocis socials municipals al procés de valoració, "la qual cosa ha permès passar de 2 a més de 50 persones valorant", així com que les sol·licituds han augmentat en tota la Comunitat i "estem treballant per a poder donar resposta ràpida i complir la llei de la Dependència a la fi de 2018, un objectiu gens radical ni revolucionari".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento