1830-1880: Primera onada d’emigració catalana a Amèrica

La revolució liberal a l’Estat espanyol i les revolucions liberals americanes van canviar el marc jurídic de les migracions transoceàniques.
Els catalans de la costa catalana i els illencs de les Illes Balears van ésser, dins l’Estat, els primers que van emigrar massivament a Amèrica: especialment a Cuba, Puerto Rico, EE UU i a l’Argentina i l’Uruguai. L’onada de 1830-1880 a Amèrica, la primera onada, no fou una emigració de gent desesperada, afamada, expulsada per la misèria i la violència del seu país. Fou una emigració en xarxa, basada en els vincles familiars, relativament organitzada. Els emigrants eren homes joves o adolescents, que, sovint, coneixien les beceroles d’un ofici, i anaven a treballar, com aprenents, en establiments comercials/industrials de la seva pròpia família o d’un amic d’algú de la família. (Naturalment, hi havia pioners, homes que havien iniciat el negoci patint de zero).

’objectiu no era sempre quedar-se a viure a la seva nova pàtria, sinó que podia ésser estalviar per a tornar al poble on havien nascut, o a Barcelona, o com Josep Guardiola, a París. Sols o casats, sovint, amb una parenta molt més jove. Els americans, o indians, podien, en tornar, viure com a rendistes (i impulsar l’arquitectura i els consums de luxe), invertir voluntàriament en equipaments (asils, hospitals, escoles), o seguir invertint en activitats directament productives i fent negocis.

Francesc Roca / historiacatalunya@accat.org

Per saber-ne més: DD.AA.: César Yañez.Saltar con red, Madrid, Alianza, 1996.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento