Actuacions locals per a reduir les diferències al territori

  • L'Ajuntament de Barcelona dóna suport a les entitats locals per posar en marxa projectes d'àmbit local.
  • Se subvencionen actuacions concretes, i no entitats o empreses.
  • Les quanties de les subvencions són importants, i amb un màxim del 80% del total del pressupost, l'ajut pot anar fins als 50.000 euros.
Imaget de joves fent práctiques a l'Espai Jove Boca Nord.
Imaget de joves fent práctiques a l'Espai Jove Boca Nord.
Antonio Herreros
Imaget de joves fent práctiques a l'Espai Jove Boca Nord.

El suport a les entitats locals per posar en marxa projectes d'àmbit local, i així generar riquesa als barris és una novetat important dels ajuts municipals de l'Ajuntament de Barcelona. Segons el Programa de Subvencions per a l'Impuls Socioeconòmic del Territori, són els mateixos actors locals amb els mateixos recursos del territori els que han de desenvolupar activitat socioeconòmica d'una forma sostenible en el temps.

Per tal que els projectes compleixin amb aquests objectius, se subvencionen actuacions concretes que vagin en aquest sentit, i no entitats o empreses. Es posa el focus en els objectius i la naturalesa del projecte, sense importar qui el faci.

Les quanties de les subvencions són importants, i amb un màxim del 80% del total del pressupost, l'ajut pot anar fins als 50.000 euros, sempre en funció de la magnitud i els objectius de les iniciatives. A més de la fixació de les quanties, també s'ha portat a terme un treball de prospecció de les necessitats específiques de cada territori en col·laboració amb els actors i entitats locals. La finalitat és fer possible que es puguin beneficiar d'aquests ajuts els projectes i les iniciatives que fins ara no podien optar a les línies d'ajuts existents.

D'aquests treballs surten diferents aspectes a potenciar mitjançant els ajuts a l'Impuls Socioeconòmic del Territori. Un primer tema a impulsar és la reducció de l'atur i el foment de l'ocupació al territori. Així, el pla de subvencions vol recolzar projectes per crear ocupació centrant-se en col·lectius especialment vulnerables a l'atur. L'objectiu final és incrementar la seva ocupabilitat i superar situacions de subocupació i "pobresa laboral".

La innovació com a motor socioeconòmic als barris és un altre dels aspectes destacats d'aquest programa d'ajuts. Es tracta de finançar projectes que promoguin als barris l'anomenada Innovació Social Digital, ISD. Aquestes iniciatives socials han d'impulsar a l'àmbit local l'ús de la tecnologia oberta i la fabricació digital per fomentar noves formes d'innovació i col·laboració que resolguin reptes socials i de sostenibilitat. Un tercer aspecte a fomentar és donar suport a l'autoocupació.

Els ajuts destinats a promocionar aquest aspecte estan dirigits a iniciatives que promoguin l'emprenedoria a emprenedoria individual i col·lectiva a l'àmbit local. Aquestes iniciatives han de ser projectes d'emprenedoria de proximitat, que estigui arrelada als territoris i que sigui liderada per col·lectius vulnerables. A més, ha d'adreçar-se a abordar problemes de l'entorn comunitari.

Paral·lelament, un altre concepte que es vol recolzar amb aquests ajuts és la creació d'empreses mercantils i cooperatives que impulsin l'activitat econòmica que tingui un impacte positiu sobre la cohesió social i la convivència en els barris de la ciutat. Finalment, el Pla d'Impuls Socioeconòmic del Territori centra la seva acció en les economies comunitàries i en la innovació social.

Riquesa desigual

El repartiment de la riquesa a Barcelona és especialment desigual entre barris i districtes. En l'última dècada, mentre que a Les Corts, l'Eixample, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, la Renda Familiar Disponible sempre ha estat per sobre de la mitjana, a la resta sempre ha estat per sota. I amb la crisi, la bretxa ha augmentat. Així, el 2007 la RFD a Sarrià-Sant Gervasi era dos cops la de Nou Barris, i el 2014 aquesta relació havia passat a ser gairebé de 3,5 vegades.

Joan Pol: "El gran tema avui dia és la formació i l'ocupació"

Joan Pol és director de l'Espai Jove Boca Nord, un equipament municipal del Districte d'Horta-Guinardó. En contacte diari amb els joves d'un barri com El Carmel, on s'ubica L'Espai Jove Boca Nord, és conscient dels principals problemes que té aquest col·lectiu i les seves famílies, i com els ajuts per a iniciatives locals poden ajudar als veïns del barri.

On s'ha de posar l'accent als barris?

El gran tema avui dia és l'ocupació. I els ajuts han de revertir de forma directa en propostes de caràcter formatiu, perquè són les que permeten que el dia de demà la gent pugui trobar una feina.També és molt important potenciar les propostes que promocionen la mateixa autoocupació i l'emprenedoria.

Què pot significar subvencionar projectes i no entitats?

Permet que les subvencions vagin a projectes d'uns àmbits concrets. Que s'ajudi a les entitats en aspectes que des de les administracions es volen potenciar, i no a tota la globalitat que aquestes puguin tenir. A més, també es donen suport als projectes concrets independentment de l'entitat o la gent que hi hagi darrere. L'ajut està més dirigit als temes o aspectes que es volen potenciar. Són més específics.

Quins beneficis tenen les iniciatives locals?

La gent que forma part activa de l'entitat que porta els projectes són persones del mateix territori, i els beneficiaris d'aquestes activitats també. Això fa que tots els beneficis que porten aquests acompanyaments i ajuts es quedin al territori i pugui recaure en tots els veïns i veïnes del barri.

També té una funció de cohesió social?

A més dels aspectes concrets que es potencien amb les iniciatives i activitats locals, quan es dóna suport a col·lectius i entitats locals, i més quan són d'un volum petit, s'està fent xarxa. I quan es posen en contacte recursos i es fa transmissió d'informació, el que s'està fent és xarxa, que és fer barri.

Per tant, els beneficis van més enllà dels números?

Tot el que té a veure amb fomentar l'economia social i solidària té uns beneficis que a la llarga no són tan fàcilment objectivables, però suposa una sèrie de rendiments com ara donar oportunitats a la gent i generar cohesió i xarxa als barris. Uns rendiments de caràcter social, en definitiva

Mostrar comentarios

Códigos Descuento