Comunitat Valenciana

La PIC atorga el X Premi Adrián López a la Plataforma contra la Pobresa, Exclusió i Desigualtat Social d'Alacant

  • La Plataforma d'Iniciatives Ciutadanes (PIC) d'Alacant ha concedit el 'X Premi Adrián López' a la Plataforma Contra la Pobresa, l'Exclusió i la Desigualtat Social a Alacant. El guardó serà entregat en un acte que tindrà lloc el divendres 26 de maig en la Seu Ciutat de la Universitat d'Alacant, segons ha informat l'entitat este divendres.
La Plataforma contra la Pobresa durant una manifestació
La Plataforma contra la Pobresa durant una manifestació
PIC
La Plataforma contra la Pobresa durant una manifestació

La Plataforma d'Iniciatives Ciutadanes ha valorat de forma "molt especial" la trajectòria que des de la seua fundació, l'any 1998, i fins a hui, vé desenvolupant esta plataforma en la seua denúncia i visibilització d'esta greu problemàtica social. Paral·lelament, la PIC ha valorat les accions concretes que han suposat una millora de la qualitat de vida i eradicació de la pobresa en els barris més colpejats per esta situació i sempre amb l'objectiu clar de la integració social d'eixos col·lectius.

La creació d'esta Plataforma, segons ha recordat Manuel Semper, un dels seus impulsors, va ser conseqüència d'una sèrie de reunions i debats previs que de forma periòdica estaven "realitzant grups de treball de procedència molt diversa" en el Centre Loyola en els anys anteriors a la seua constitució.

Entre estos col·lectius impulsors de la Plataforma -una trentena aproximadament- hi havia activistes, persones pròximes a la Universitat d'Alacant, el Col·lectiu d'Immigrants, Pau i Desarmament, alguns associacions d'arrel religiosa com Cáritas, associacions provinents d'altres credos i esglésies així com del col·lectiu gitano, diversos sindicats com a CCOO, UGT i CGT, Entrepobles, i així fins a la trentena d'entitats ciutadanes que van fer el pas de constituir-se en Plataforma.

Al llarg d'estos quasi vint anys de vida els col·lectius integrants de la Plataforma Contra la Pobresa han sigut molt possiblement la veu més contundent i la consciència ciutadana més clara a favor de les persones desfavorides i empobrides d'Alacant, activitat i tasca que han vingut desenvolupant a peu de carrer i en els barris independentment del color polític de les administracions públiques a cada moment.

Una de les seues fundadores, Meme Aracil, ha subratllat que el seu treball "ha tingut sempre dos potes; d'una banda, la denúncia constant de situacions de pobresa i les seues conseqüències, amb l'objectiu de visibilitzar-les; i, per un altre, la cerca d'alternatives i solucions concretes per a estos col·lectius i per a estes mateixes persones".

CAMPANYES

La PIC ha insistit que durant la seua existència, han sigut "nombroses" les campanyes impulsades per a focalitzar les problemàtiques canviants que els propis canvis econòmics i socials de la ciutat van portar amb si, com 'Parlem de pobresa'; 'Assemblea Ciutadana Zona Nord'; 'Feminització de la pobresa' o 'Ací cabem tots', esta última duta a terme durant els anys de l'arribada massiva d'immigrants a Alacant.

En estos tres últims anys i amb anterioritat al canvi de govern municipal després dels vint anys de governs del PP, la Plataforma Contra la Pobresa ha centrat gran part del seu treball en l'elaboració d'un pla denominat 'Per la Inclusió Social a Alacant'. L'objectiu ha sigut tractar que els nous gestors municipals posaren entre els seus objectius prioritaris de l'acció de govern el de la lluita contra la pobresa i l'exclusió social en la ciutat a través del diàleg amb els propis afectats i els qui treballen allí a peu d'obra.

El pla, presentat en 2014, conté 14 eixos d'actuació però els seus resultats "han sigut més prompte escassos". La relació de la Plataforma Contra la Pobresa amb els responsables municipals dels tres grups polítics que governen la ciutat des de fa dos anys es resumix, segons els portaveus de la Plataforma com "de suport crític, però cada vegada més crític".

Membres de la Plataforma reconeixen que les bones relacions amb els edils de les àrees municipals afectades per estes problemàtiques no es traduïxen en la implementació del pla de xoc contra l'Exclusió i la Desigualtat que ells venen reclamant des de l'any 2014.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento