El lloguer de pisos puja per primer cop i baixa la compra

  • L’alt preu dels habitatges ha frenat les adquisicions.
  • Els joves s’emancipen ara més.
  • Els separats i divorciats ja són el 12,2% dels que canvien de vivenda.
Per primera vegada en els darrers anys el lloguer ha augmentat a la regió metropolitana de Barcelona en detriment de la compra de pisos.

Un estudi demostra que s’han invertit les tendències i que, des del 2000, a Barcelona ciutat s’ha passat d’un 21,8% de pisos en règim de lloguer a un 25,4% al 2006.

Continuem sent un país de propietaris. L'increment demostra les dificultats per a comprar
I a la regió metropolitana, el lloguer ha pujat dos punts (està al 15,5%) i, en canvi,
la compra ha baixat tres (81,9%). Per corones metropolitanes es demostra la mateixa tendència: a la primera l’increment dels pisos de lloguer és de 3 punts i, a la segona, de 2 punts.

L’estudi l’ha dut a terme l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona a partir de 10.398 entrevistes. La seva directora, Carme Miralles-Guasch, va concloure ahir que «"continuem sent un país de propietaris" i que l’increment del lloguer "no indica un canvi de cultura, sinó dificultats per comprar".

Més endeutats

L’estudi demostra també que ha incrementat en nou punts el nombre de propietaris pendents de pagar hipoteca i ja suposen el 32% del total.

Alhora, pel que fa al mercat de lloguer, els contractes indefinits han disminuït tres punts, mentre que els temporals s’han triplicat.

Les parelles separades o divorciades suposen ja el 12,2% dels canvis d’habitatge, quan al 2006 eren el 7%.

La taxa d’emancipació dels joves (fins als 34 anys) ha augmentat per primer cop des del 1995 i ja és del 83,5%.

La majoria s’emancipa per independitzar-se i per primera vegada són minoria els que ho fan per marxar amb la nova parella.

Noves oportunitats a l’estranger

Un nou estudi presentat en el marc del Barcelona Meeting Point demostra que el preu de l’habitatge de compra es troba en un procés de contenció, tot i que aquest any l’increment de l’obra nova se xifri en un 1,8%.

Alhora, el ritme de venda s’ha desaccelerat i s’espera una sobreoferta a curt termini. Per això, la fira mostra oportunitats d’inversions immobiliàries al Marroc, Brasil o l’Europa de l’Est, on els preus són més baixos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento