Comunitat Valenciana

El ple de l'Ajuntament d'Alacant aprova el pressupost amb l'abstenció dels dos edils no adscrits

  • El ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat este dimecres en sessió extraordinària el pressupost per a este 2017 amb 243 milions d'euros. Els comptes han tirat endavant per l'abstenció dels dos regidors no adscrits, l'ex de Guanyar Alacant Nerea Belmonte i l'exregidor per Ciutadans Fernando Sepulcre.
Belmonte es dirigix al ple, asseguda a l'esquerra de Sepulcre
Belmonte es dirigix al ple, asseguda a l'esquerra de Sepulcre
EUROPA PRESS
Belmonte es dirigix al ple, asseguda a l'esquerra de Sepulcre

L'abstenció de tots dos ha permès a l'equip de Govern aprovar els comptes amb 14 vots a favor i 13 en contra, els de PP i Ciutadans.

Així, mentre Fernando Sepulcre ha compromès la seua abstenció en la seua segona intervenció per a evitar "mals majors" i per "responsabilitat amb la ciutadania d'Alacant"; Nerea Belmonte s'ha abstingut després d'aconseguir que el tripartit li aprovara tres esmenes destinades a un pla d'ocupació juvenil, un pla per a fomentar la inclusió en la zona nord i un pla d'activitats d'inclusió social i sociocomunitària específica en la zona nord.

Pel que fa a la resta d'esmenes presentades al ple per l'oposició, totes han sigut rebutjades.

El portaveu del grup municipal del PP, Luis Barcala, ha justificat el vot en contra de la seua formació durant la seua segona intervenció en què, com ha reiterat, són els pressupostos del "xantatge" per part del grup de Guanyar -que forma l'equip de govern al costat de PSPV i Compromís-, ja que el seu portaveu, Miguel Ángel Pavón, ha "plantejat un envit", a l'alcalde, el socialista Gabriel Echávarri, i al portaveu de Compromís, Natxo Bellido: "O em dónes, i ho dic en l'últim moment quan ja no hi ha marge de negociació ni de maniobra, o no t'aprove els pressupostos".

Així, s'ha preguntat què haguera passat si l'assemblea d'ahir de Guanyar haguera decidit no donar el seu suport als pressupostos, una cosa que, al seu juí, haurien d'haver debatut quan tenien els pressupostos "a porta tancada" i abans que isqueren als mitjans de comunicació.

A açò ha afegit la seua crítica al canvi en la postura de l'equip de Govern sobre els edils no adscrits, que han passat de qualificar com a "paràsit" i "càncer" a comptar amb el seu suport per a traure endavant els comptes municipals del pròxim any.

També ha tirat en cara a l'equip de govern que no emprara el temps d'intervencions a "defendre" els seus pressupostos, sinó que els seus arguments s'han basat només a atacar al PP. I ha agregat que "sorprenentment" s'han esmenat a ells mateixos amb una bateria de propostes perquè els pressupostos són "una brossa".

D'esta manera, ha demanat que "renunciaren a estos pressupostos del xantatge" per a no sotmetre als ciutadans alacantins a esta "vergonya". El PP ha votat a favor de la seua esmena a la totalitat.

Per la seua banda, la portaveu de Ciutadans, Yanet Giraldo, ha recriminat a l'equip de Govern que només l'alcalde i el regidor de Cultura, Daniel Simón, hagen sigut els únics que s'hagueren dirigit la seua formació per a negociar els pressupostos perquè, com ha assenyalat, volien "un xec en blanc".

A més, Giraldo, que no ha utilitzat tot el temps de la seua segona intervenció, ha retret que el pressupost s'haja fet "a retales" i ha destacat "el títol indigne" d'aprovar el pressupost amb "el suport" dels edils no adscrits. Per açò, ha finalitzat afirmant que el més "lloable" haguera sigut plantejar una qüestió de confiança perquè el que han fet ha sigut "assestar una punyalada drapaire a la democràcia".

PAVÓN: "PODRIEN SER MILLORS"

Des de l'equip de govern, Miguel Angel Pavón, portaveu de Guanyar, ha recriminat l'actitud del PP en presentar la seua esmena a la totalitat, que va ser rebutjada en la Comissió d'Hisenda, ja que "solament li interessa bloquejar". En este sentit, ha indicat les retallades que havia plantejat el grup del PP en assumptes com a ajudes d'emergència, en el projecte de la Ciutat de la Justícia o en el del Pla General.

A Ciutadans li ha retret que en la Comissió d'Hisenda, sense saber si se n'anaven a aprovar les seues esmenes o no, ja va avançar el seu vot en contra dels pressupostos. Amb tot, Pavón ha reconegut que els pressupostos "evidentment, podrien ser millors".

El portaveu de Compromís, Natxo Bellido, ha defès, no obstant açò, que és "el millor pressupost" per a la ciutat "en estos moments", en referència al pla d'ajust del Ministeri d'Hisenda. D'esta manera ha qualificat als pressupostos de "treballats" i "equilibrats" i que han superat la "vergonyosa tutela de Madrid del senyor Montoro a causa del pla d'ajust".

En este sentit, ha ressaltat la inversió de 22 milions (11 per part de fons europeus i 11 per part de l'Ajuntament) per al projecte DUSI-Cigarreras, entre altres iniciatives.

Pel que fa al PP, Bellido ha criticat que no han oferit alternatives als pressupostos, la seua herència de "corrupció" i que si "la seua única aportació" és retornar el nom de la plaça de la Divisió Blava a la ciutat és que "ni sabien governar ni saben fer oposició. No aprofiten (servixen)". A Ciutadans els ha dit que són un partit de "dretes".

Per la seua banda, la regidora d'Hisenda, la socialista Sofia Morales, ha criticat les esmenes del PP i els eixos en què se sustenten perquè, al seu juí, es basen en arguments "tramposos". A Ciutadans els ha retret la seua bestreta del vot en contra abans de saber si les seues esmenes les aprovarien o no i els ha demanat que parlen entre ells per a aclarir-se.

Als edils no adscrits els ha reconegut el seu "treball, esforç i quasi sempre, últimament, coherència", per la qual cosa els ha emplaçat a seguir treballant i negociant, sempre que tiren del "mateix costat de la corda".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento