La gran apagada de la Vall d’Hebron no va ser culpa de ningú

S’havien passat tots els controls i va ser fortuït, segons l’informe final. L’hospital vol recuperar la normalitat des de l’1 de novembre.
Impossible d’evitar. Impossible de prevenir. Aquesta és la conclusió de la investigació sobre la gran apagada que va deixar a les fosques la Vall d’Hebron, el principal hospital de Catalunya, el passat 21 de setembre.Els fets es van desencadenar a les 2 hores d’aquell divendres. Segons l’estudi, el foc es va produir «de forma fortuïta pel trencament d’un maneguet», mentre s’estava subministrant gasoil.

La ruptura d’aquest tub de plàstic va permetre la sortida del gasoil, que es va incendiar en entrar en contacte, per filtració, amb una turbina. Es va original un incendi i, a partir d’aquí, una cadena de curtcircuits.

Un treballador va tractar de sufocar el foc amb un extintor. Quan es va perdre el control, va trucar els Bombers, que van arribar-hi als «vuit minuts d’haver-se declarat», segons la consellera de Salut, Marina Geli.

Els responsables de Salut i del mateix recinte hospitalari van recordar ahir que la Vall d’Hebron havia passat tots els controls previstos al pla de manteniment i «es van aplicar correctament des de l’inici» els plans d’emergència.

Reconnexió a la xarxa

El centre hospitalari, per on passen cada dia 10.000 usuaris, va anul·lar 1.105 visites el primer dia i va ajornar 60 operacions quirúrgiques. Totes estan recuperades o reprogramades.

La Vall d’Hebron conserva encara els 27 transformadors que es van instal·lar d’urgència per recuperar la normalitat en precari. Es començaran a retirar a partir de l’1 de novembre i seran substituïts per una estació transformadora. Durarà els quatre dies del pont. L’hospital està calculant com es farà la reconnexió per no afectar els usuaris.

Tot i això, «el risc zero no existeix» i Geli no va poder afirmar que no es repetiran accidents similars: «Treballem per minimitzar-los amb un subministrament de qualitat, segur i ràpid», va dir.

Es negociarà per ampliar horaris

Salut negociarà més amb els metges per ampliar l’horari d’obertura dels ambulatoris de 8 a 21 hores, com ja fan un terç dels CAP en la pràctica. La consellera Geli va defensar el canvi d’horaris per facilitar la conciliació sense incrementar la pressió als facultatius. D’altra banda, el gerent de l’Institut Català de la Salut, Francesc José María, va justificar la destitució del director del CAP Raval Sud, «no per criticar l’ampliació horària», sinó per haver «perdut la confiança, comportar-se com un sindicalista i autodenominar-se coordinador, en comptes de directiu».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento