Comunitat Valenciana

El sector ceràmic preveu augmentar les vendes un 7,4% en 2016, fins a 3.300 milions d'euros

  • El sector ceràmic preveu arribar a unes vendes de 3.300 milions d'euros durant 2016, fet que suposa un augment del 7,4% respecte a l'exercici anterior, segons ha informat este dilluns en roda de premsa el president de l'Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (Ascer), Isidro Zarzoso.

Este creixement, segons ha dit, ha permès al sector crear 515 llocs de treball durant enguany. Respecte al futur, ha estimat que les mesures que s'estan adoptant "no van a afavorir els sectors industrials existents ni a la creació d'empreses noves, el que repercutirà en menys creixement de feina".

Del total de vendes previstes, 2.570 milions d'euros corresponen a exportacions -que experimentaran un augment del 4,8%- i 755 milions a vendes al mercat nacional -que creix un 17,5%.

El vicepresident d'Ascer Francisco Ramos ha destacat la recuperació del sector al mercat domèstic, tot i que ha dit que "partim de nivells molt baixos i és impensable arribar als nivells del precrisi, "tot i que encara tenim un poc de recorregut".

Respecte a les exportacions, ha assegurat que estes han tingut un "comportament desigual", ja que han crescut un 29% en els EUA, un 10% a França i un 8% al Regne Unit, mentre que han disminuït un 55% a Líbia, un 13% a l'Aràbia Saudita, un 24% en la Federació Russa i un 36% a Nigèria.

EL REGNE UNIT

Pel que fa al Regne Unit, Ramos ha subratllat que és "lògic" que haja tingut enguany un comportament positiu "per inèrcia i perquè les conseqüències del brexit han sigut més psicològiques que palpables en termes econòmics". "Estem en una situació molt indefinida i cal estar a l'expectativa per a prendre mesures sobre la marxa", ha afegit.

En definitiva, segons ha apuntat, "es mantenen els nivells d'exportació a Europa, sobretot a la UE, i a Amèrica, i un poc més relaxats a Oceania, sobretot a Àsia i Àfrica, on hem expermientat caigudes".

Amb vista a 2017, Ramos ha indicat que el creixement del sector serà "sostingut" i inferior al del present exercici pel que fa a exportacions. Alhora, ha dit que el mercat nacional seguirà creixent, però no com en 2016, pel que aportarà un 2,2% al creixement global i les exportacions més d'un 3%, per la qual cosa el creixement global del sector se situarà entorn del 5-5,5%.

D'altra banda, el president d'Ascer, Isidro Zarzoso, ha destacat la renovació de l'antidumping de la Xina, i ha manifestat el seu desig que quede en "suspens" el que ha iniciat Marroc contra el sector ceràmic espanyol.

Respecte als contactes mantinguts entre el sector i la Conselleria d'Indústria, Zarzoso ha assenyalat que "tot i que hem trobat un interlocutor, no hem pogut afermar gairebé res". "Seguirem demanant a les administracions la reivindicació per a recuperar l'eficiència energètica", ha apuntat el president d'Ascer, qui ha demanat al sector que s'utilitze més el hub del gas.

PLA DE REHABILITACIÓ

A més, ha explicat que el Pla de Rehabilitació de la Generalitat Valenciana "no és el que hem demanat ni el que esperàvem", així com que la política fiscal aplicada pel Ministeri d'Hisenda "no està ajudant i ens restarà capacitat d'inversió".

Zarzoso ha tornat a reivindicar el Corredor Mediterrani, i sobre esta qüestió, ha destacat que l'actual Corredor que es posarà en marxa fins a Castelló "serà una solució momentània perquè si els trens de mercaderies no poden continuar fins al mercat europeu, gairebé no ens afavoreix molt".

Pel seu costat, el vicepresident d'Ascer José Castellano ha explicat que l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) fonamentarà el seu treball en 2017 en els assajos i anàlisis per a la indústria del sector, la implantació de la indústria 4.0 i en un projecte de tecnologia 3D que serà presentat en Cevisama.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento