Incentius i inspeccions fan pujar els contractes laborals a discapacitats

Encara són el 0,3% del total. El 2006 se’n van firmar 8.540, un 12% més. Molts treballen en precari i pocs duren més de 12 mesos.
La contractació de persones amb discapacitats es va incrementar d’un 11,8% l’any passat, fins arribar als 8.540, davant els 7.637 del 2005, segons un informe elaborat per UGT Catalunya. Tot i així, encara són insuficients.La secretària de Polítiques d’Igualtat del sindicat, Carme Simarro, va justificar l’increment pel «canvi de mentalitat dels empresaris, i també per l’augment d’inspectors que vetllen perquè s’acompleixi la llei d’Integració Social dels Minusvàlids(Lismi)». Els incentius fiscals compten també, però encara no tant.

Tres de cada mil

Tot i aquestes millors xifres, la contractació d’aquest col·lectiu només suposa el 0,3% del total. En canvi, els discapacitats a Catalunya entre 16-65 anys (207.062) són un 4,2% de la població general. Els números parlen per ells sols.

A aquesta menor contractació s’afegeixen les condicions, molt precàries, diu UGT. I l’Administració no ajuda especialment perquè «afavoreix l’exclusió i la invisibilitat d’aquest col·lectiu» tot aplicant «solucions paternalistes [una empresa pot evitar la contractació de discapacitats si fa donacions o compra mercaderies o serveis a un centre de treball especial]».

Els serveis és la branca en què més sortida tenen: 6.715 contractes. A més, són pocs els que superen els dotze mesos de durada: no arriba ni al 2%. De fet, n’hi ha més amb contracte d’un mes (183) que amb temps superior a l’any (78).

Canvis que impliquen a tots

Falta molt per millorar i, per això, Carme Simarro (UGT) exigeix als empresaris donar un pas més endavant i que l’Administració quantifiqui i doni terminis per al Pla General d’Inserció 2007-10. També és tasca de Treball augmentar els inspectors per comprovar el compliment de la llei i dels negociadors dels convenis superar i aplicar els mínims que indica la normativa.

Entre 30 i 44 anys

Edats: Entre els 30 i els 44 anys es fan més contracts (3.526 dels 8.540). Els menors de 20 anys en sumen 417.

Excepcionalitat: 29 firmes van demostrar que no podien contractar discapacitats per la peculiaritat de les feines.

Classificació: Discapacitats físics motrius (34%), no motrius (25%), mentals (17%), psíquics (11%), visuals (8%), i auditius (5%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento