Comunitat Valenciana

Oltra creu que la resolució dels expedients de la dependència estarà "al dia" abans que acabe la legislatura

  • La vicepresidenta del Consell i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha mostrat este dimarts el seu "convenciment" que abans que acabe la legislatura els expedients de dependència estaran "al dia", de tal forma que quan una persona sol·liciti la dependència, en el termini que marca la llei, "estiga resolt".
MÓNICA OLTRA
MÓNICA OLTRA
EUROPA PRESS
MÓNICA OLTRA

Oltra ha realitzat estes declaracions abans els mitjans després de visitar les obres de rehabilitació de la residència per a persones grans dependents 'Lledó' de Castelló, en ser preguntada per les crítiques de la Plataforma de la Dependència i dels sindicats pels retards en la tramitació de la dependència.

Sobre esta qüestió, la vicepresidenta ha recordat que per a posar-se al dia cal tres anys "perquè quan vam entrar en el Govern ens van trobar 45.000 persones que tenien dret a la dependència i que estaven en llista d'espera". Per això -segons ha dit- es van plantejar que cada any es traguera de la llista 15.000 persones, "el que vol dir que hem de resoldre al voltant de 22.000 expedients a l'any, ja que cada dia s'incorpora gent a la llista".

Així ha explicat que en 2016 ja hi ha ateses 17.000 persones i de la llista d'espera s'han reduït 11.000 persones.

Oltra ha destacat que hi ha hagut un altre "problema afegit", ja que en els servicis centrals havia 40 persones de l'Institut Valencià d'Acció Social (IVAS), "que era una secció il·legal de treballadors", que ha calgut substituir per funcionaris interins, als quals s'han sumat 12 més "per a accelerar no només els processos de valoració, sinó els expedients".

SERVEIS MUNICIPALS

Paral·lelament, la vicepresident ha recordat que a la província d'Alacant les valoracions es fan des dels serveis municipals de base, "el que ens permet ampliar de 5 valoradors que havia a 105, dels quals ja s'han incorporat aproximadament 60, el que accelerarà les valoracions, i està previst que el pròxim any això es faça també a Castelló i a València".

Sobre esta qüestió, ha subratllat que a la província de Castelló hi ha només dues persones que valoren, per la qual cosa el fet que valoren els servicis municipals "ens permetrà multiplicar els valoradors a la província, ja que es passaran a 54".

Oltra ha destacat que en 2013 no es va resoldre ni un només expedient de dependència a la Comunitat Valenciana i en 2016 ja porten 17.000, per la qual cosa "tot i que vaja més lent" del que els haguera agradat, comparant de manera que estava passant, se'n va "a velocitat de creuer".

"És cert que quan entra gent nova a valorar cal formar-la, però després es dispara perquè, per exemple, passar de 5 a 105 valoradors hi ha diferència", ha assenyalat Oltra, qui ha dit que "la transició sempre és difícil i ens espanta a tots, però quan això comence a caminar ens posarem al dia, fins al punt que vull que, abans que acabi la legislatura, quan una persona sol·licite la dependència, en el termini que marca la llei, estiga resolt, i estic convençuda que això se'n va a aconseguir".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento