Barcelona impulsarà un circuit estable de propostes artístiques per a Centres Cívics i Ateneus

  • Així ho preveu el Pla de xoc cultural als barris de Barcelona.
  • Collboni concreta la inversió pel pla en 8 milions d’euros aquesta legislatura.
  • Es vol donar una "nova centralitat" als equipaments culturals de districte.
Collboni ha anunciat el pla cultural.
Collboni ha anunciat el pla cultural.
EUROPA PRESS
Collboni ha anunciat el pla cultural.

El segon tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha concretat aquest dilluns el Pla de xoc cultural als barris de Barcelona, un dels punts estrella de la seva proposta cultural per a la ciutat. Segons ha indicat, l'objectiu és triple: Donar una "nova centralitat" als equipaments culturals de districte, fomentar l'aprenentatge artístic i crear nous públics per a la cultura.

Així, per exemple, es crearà un catàleg de propostes culturals (escèniques, musicals i audiovisuals) sorgides i destinades a una xarxa inicial de 10 Centre Cívics i Ateneus de la ciutat, i s'iniciarà un programa de formació artística per pal·liar el desequilibri actual d'aquesta oferta als barris. El pressupost del pla és de 8 milions d'euros repartits en els tres anys de legislatura restants.

L'Ajuntament de Barcelona vol que els equipaments culturals de barri (Centres Cívics, Ateneus, casals o biblioteques) tinguin una "centralitat" cultural a la ciutat. Per això, la intervenció més visible de l'anomenat Pla de xoc cultural als barris de Barcelona serà dotar aquest espais d'un catàleg de propostes culturals amb aspiració professional que girin pels equipaments.

Les propostes no vindran donades des de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) sinó que sortiran de "consells d'experts" formats per programadors dels propis centres, crítics culturals i "especialistes" en la matèria.

La idea és, segons ha expressat Collboni, agafar propostes "que sorgeixen dels barris i fer-les sortir del seu àmbit natural", amb el què això representa quant a noves oportunitats pels artistes i/o companyies amateurs.

L'Icub finançarà la confecció d'aquest catàleg i la producció i exhibició dels espectacles amb una part del pressupost del Pla de xoc però els espectacles seran de pagament, a raó d'entre 5 i 10 euros l'entrada.

La dotació prevista pel 2017 en aquest àmbit és d'1,7MEUR, és a dir, els 1,5 milions que l'Ajuntament ja inverteix als Centres Cívics i Ateneus en infraestructura, redirigits a activitats i amb 200.000 euros més.

El propòsit inicial de l'Ajuntament és seleccionar dos equipaments de cada un dels deu districtes de la ciutat (d'entrada Centres Cívics i Ateneus) per confegir una xarxa de 20 espais. La iniciativa es posarà en marxa a partir del segon trimestre de l'any vinent, han concretat des del consistori.

El Pla municipal persegueix també que els usuaris d'aquests equipaments culturals creixin i que s'impliquin en el millor dels casos en la programació del seu centre. En l'objectiu de crear "nous públics", Collboni vol vincular el circuit estable de propostes a comunitats i xarxes d'espectadors ja existents o creades de nou

La tercera mesura del pla, i la que s'emporta la part més gran del pressupost global de 8MEUR per a tota la legislatura és, amb 5 milions, l'anomenat programa d'aprenentatges artístics. La iniciativa suposa un entramat complex de col·laboració entre l'Icub, els districtes, l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) i el Consorci d'Educació de Barcelona.

El propòsit, apropar els ciutadans a la cultura amb pràctiques i aprenentatges lingüístics. I la prioritat, pal·liar la desigualtat entre barris en relació a l'oferta d'ensenyaments artístics.

Programa pilot de dos anys

Actualment, l'oferta pública en aquest àmbit és del 25% per un 75% de la privada, i el què més preocupa és que l'oferta es concentra als barris més cèntrics i/o en aquells amb un nivell de renda socioeconòmica més elevada. De fet, els 23 barris més perifèrics de la ciutat disposen només d'un 8% de l'oferta d'ensenyaments artístics.

Per dur a terme aquesta mesura es començarà amb un programa pilot de dos anys a Zona Franca, Besòs i Meridiana, tres territoris inclosos al seu torn dins del programa del Pla de Barris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento