Comunitat Valenciana

Sanitat assumirà el deute de l'Hospital Provincial de Castelló i invertirà 19,6 milions al centre a esta legislatura

  • La Conselleria de Sanitat assumirà el deute de 30,1 milions d'euros que té l'Hospital Provincial de Castelló i invertirà un total de 19,6 milions d'euros en diversos projectes del centre durant la present legislatura, segons ha anunciat este dimarts en roda de premsa la consellera, Carmen Montón.
CARMEN MONTÓN
CARMEN MONTÓN
EUROPA PRESS
CARMEN MONTÓN

Montón ha presentat el Projecte Integral per a l'Hospital Provincial, "una aposta ambiciosa, que suposa un canvi de paradigma respecte a la gestió del centre en les últimes dècades, marcada per l'aïllament, la falta de planificació i la gestió dolenta", ha dit.

Segons ha assenyalat, el pla garantirà la viabilitat econòmica del centre, "ja que assumirem el deute de 30,1 milions d'euros de patrimoni net que arrossega per a salvar-lo de la fallida tècnica que té actualment", així com la seua viabilitat assistencial, amb una inversió de 19,6 milions d'euros.

Pel que fa al deute, la consellera ha indicat que, a través de la Conselleria d'Hisenda, es vorà com es pot assumir en terminis, tot i que s'intentarà liquidar en una única intervenció i en un termini que no es demoraria en més de dos anys.

INVERSIONS

Estes inversions permetran reforçar el perfil de l'hospital en àrees com l'oncologia, de manera que el centre tindrà una unitat oncològica de referència "a l'altura dels millors hospitals d'Espanya", amb un edifici independent de més de 1.000 metres quadrats", segons Montón.

Així, este edifici es destinarà finalment a l'assistència dels pacients oncològics de Castelló. L'immoble tindrà un hospital de dia, consultes externes i un espai destinat a la investigació.

Les inversions també permetran reforçar l'equipament destinat a l'oncologia. Montón ha explicat que a més del tercer accelerador lineal que ja va adquirir la Conselleria, el centre comptarà el pròxim any amb un PET TAC "que pagarà íntegrament la Generalitat per a evitar que ens ocórrega com amb l'accelerador lineal, en què es va vore la falta de voluntat política de la Diputació".

Alhora, s'adquirirà una gamma-cambra, i alhora es posarà en marxa la cambra hiperbàrica "que porta 5 anys emmagatzemada en un soterrani". El PEC-TAC evitarà els trasllats de pacients de Castelló a València i substituirà a l'equip mòbil actual.

A més, el pla d'inversions preveu la reforma a l'espai de les urgències, la nova sala d'extraccions, la reforma del bloc quirúrgic, l'ampliació del soterrani, la construcció de la nova Unitat d'Hospitalització Domiciliària o la nova Unitat de Conductes Addictives.

MILLOR SERVICI SANITARI

Montón ha destacat que el projecte també oferirà un millor servici sanitari a la ciutat de Castelló a través d'una millor coordinació amb l'Hospital General. Finalment, es potenciarà el valor del centre com a referència de tota la província, a més de garantir "l'equitat de l'atenció en totes les comarques de Castelló", ha afegit.

La consellera s'ha referit a l'"anomalia" que presenta l'Hospital Provincial "en no tindre població d'àrea assignada i funcionar en algunes ocasions al marge de la planificació de la Conselleria de Sanitat", situació que -segons ha dit- "no es dóna a l'Hospital General de València que també es gestiona com a Consorci".

A més, ha lamentat que entre els dos centres hi ha una altra diferència, i és que la Diputació de València aporta fons per a l'Hospital General -6 milions d'euros enguany-, mentre que la Diputació de Castelló "no aporta res". Alhora, Montón ha incidit que a l'Hospital Provincial la plantilla té sous "asimètrics", ja que "hi ha 33 treballadors que cobren més que un director general de la Generalitat".

"Tot i estar sufragat per la Conselleria, l'Hospital Provincial ha viscut d'esquenes a la resta d'hospitals, amb pressupostos no adaptats a la realitat i arrossegat per la gestió dolenta", ha manifestat Pila.

La consellera ha assenyalat que "no estem en la discussió del model de consorci, doncs estem oberts al diàleg, però hem heretat un hospital en fallida tècnica i, mentre la Generalitat fa el principal esforç pressupostari, la Diputació no aporta res del seu pressupost".

SOCI QUE NO DÓNA VALOR AFEGIT

En este sentit, ha destacat que la Diputació "és un soci que no dóna valor afegit a la millor qualitat assistència", per la qual cosa -ha apuntat- "el desitjable seria que tinguera una major implicació política i pressupostària, aportant fons al centre, en lloc d'estar instal·lats sempre en la queixa, el soroll, el victimisme i el despropòsit de la demagògia".

Respecte a les factures suposadament "irregulars" de l'Hospital Provincial que la Conselleria va portar a la Fiscalia, Montón ha subratllat que, de moment, no hi ha cap novetat, tot i que ha afegit que "si detectem alguna anomalia més, també la portarem".

Preguntada per la possibilitat d'integrar l'Hospital Provincial a la xarxa pública, Montón ha afirmat que "depèn que s'òbriga un debat de manera seriosa i honesta i que les Corts ho aborden". Llavors -ha dit- "escoltarem la proposta que arribe a la Conselleria i col·laborarem amb totes les parts".

Finalment, respecte a la querella que ha anunciat la Diputació contra la consellera de Sanitat per "difamacions" abocades arran de la denúncia de la Conselleria davant de la Fiscalia, Montón ha dit que "oficialment no ha arribat res a la Conselleria", tot i que li sembla "extravagant" que "algú que va formar part de l'equip del govern del Consorci es faça desconeixedor del que passava a l'hospital".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento