Superherois per canviar el món

  • Pedalín es un dels nous superherois que volen canviar el món.
  • Lluita contra la contaminació amb una bicicleta tunejada.

Què tenen en comú un superheroi i un jove amb una bicicleta tunejada? Lluiten per una causa.

El primer per aconseguir un habitatge digne per a tothom i l’altre, contra un consum desenfrenat que porta cap la destrucció del planeta.

Dos personatges que són fruit de una nova forma de funcionar dels activistes actuals. Són més innovadors i tenen el màrqueting com a arma. 20 minutos ha parlat amb Supervivenda i Pedalín per saber quins són els seus objectius i com pensen portar-los a la pràctica.

1. T’has convertit en un simbol d’un moviment. Com et definiries?

Pedalín: Hem de decrèixer, reduir el consum, la despesa energètica

Pedalín (P): Em dic Pedalín. Sóc un tio de barri i he canviat el meu cotxe tunejat per una bicicleta que es diu Espléndida. A més, surto en un vídeo d’Entesa pel Decreixement per promocionar el Dia sense Cotxes.

Supervivenda (S): Sóc com una persona corrent, que té problemes per arribar a finals de mes per culpa de les altes hipoteques o que no pot accedir a un habitatge. Sota aquesta pressió, em converteixo en superheroi i faig alguna cosa.

2. Quins objectius persegueix l’associació que representes?

P: La penya que s’uneix al moviment del Decreixement pensa que ens hem de replantejar la nostra societat. Ens han venut la moto dient que el creixement és molt positiu i ja fa temps que el planeta està patint les conseqüències d’aquesta concepció. Hem de decréixer, reduir el consum, la despesa energètica...

S: Fer efectiu el dret de l’habitatge recollit a l’article 47 de la Constitució. Ara no és així, està supeditat al mercat.

3. Dóna’m una solució al problema que combats.

No hi ha solucions màgiques. Necessitem canvis estructurals, lleis que afavoreixin la creació d'habitatge social i de lloguer

P: Hem de canviar els nostres hàbits. Jo ara agafo la bici enlloc del cotxe. Què passarà quan s’acabi el petroli? Hem de ser intel·ligents! Cal més polítiques a favor de la sostenibilitat.

S: No hi ha solucions màgiques. Necessitem canvis estructurals, lleis que afavoreixin la creació d’habitatge social i de lloguer. El Pacte de l’Habitatge que s’ha acordat no dóna solucions reals als problemes. Per això animo a la gent a concentrar-se a las set de la tarda del dia 6 d’octubre davant del seu ajuntament per cridar: No tindràs una casa en la teva puta vida.

4. Creus que la teva figura produeix algun efecte?

P: Sí. El 22 de setembre van venir moltes persones a l’Arc de Triomf amb la bicicleta per manifestar-se. D’altra banda, unes 700 persones ja s’han interessat pel Decreixement. Ara, no sé si seguiré en actiu en un futur pròxim.

S: Crec que sí. El problema de l’habitatge afecta a moltes persones. Com més siguem i més s’identifiquin en la meva persona i el problema, més serem per lluitar. Per això, l’Assamblea per un Habitatge Digne està oberta a tothom que vulgui fer alguna cosa.

5. És la vostra, una lluita utòpica o creieu que pot donar fruits reals?

P: La gent pot creure que som utòpics. Jo crec que ho són aquells que creuen que es pot continuar creixent a aquest ritme. Això sí és utòpic perquè els recursos són finits.

S: Ho pot semblar, però no ho és. Podem fer que el dret a un habitatge digne es faci realitat. Les coses es canvien quan t’hi poses.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento