Clownia, un festival per al pont de Sant Joan pensat com 'una arma carregada de futur'

  • Txarango organitza la 3a edició del Festival Clownia, del 23 al 25 de juny a Sant Joan de les Abadesses.
  • Hi assistiran més de 20 artistes com Brams, Els Catarres o Animal. 
  • Hi haurà circ, teatre, música i, també, un espai dedicat a la defensa dels drets humans i el medi ambient.
Un espectacle de circ en un dels escenaris de l'edició 2015 del festival Clownia de Sant Joan de les Abadesses. El d'enguany se celebra entre el 23 i el 25 de juny.
Un espectacle de circ en un dels escenaris de l'edició 2015 del festival Clownia de Sant Joan de les Abadesses. El d'enguany se celebra entre el 23 i el 25 de juny.
CLOWNIA
Un espectacle de circ en un dels escenaris de l'edició 2015 del festival Clownia de Sant Joan de les Abadesses. El d'enguany se celebra entre el 23 i el 25 de juny.

Clownia és un món imaginari on tot és possible, una declaració d'amor a la música, al circ i al teatre, que ha anat desapareixent dels nostres carrers. Un cop a l'any i durant tres dies, aquesta ciutat ideal es materialitza, com per art de màgia, a Sant Joan de les Abadesses. "Clownia significa plantar els nostres somnis durant un instant i homenatjar la cultura de carrer", explica el cantant de Txarango, Alguer Miquel a 20minutos.

A diferència dels dos anys anteriors, el grup del Ripollès no tocarà en aquesta edició: "Ho organitzem nosaltres, però enguany hem volgut que el festival voli per si sol", comenta el pianista, Sergi Carbonell. A l'extens cartell musical hi destaquen grups catalans consolidats com ara Brams; bandes emergents com Animal; i conjunts internacionals com Will &ThePeople.

Una ciutat imaginaria ha de tenir un alcalde imaginari, un amfitrió. La ciutat de Clownia té un pallasso soldat, que simbolitza la cultura com a arma. El seu nom és Senyor del Mediterrani i "representa tots els pobles al voltant d’aquest mar on ara mateix estan passant tantes coses", explica Alguer. "Les fronteres són la primera geografia que s'hauria de dissoldre. El món hauria de poder circular lliure, com l’aigua.", afegeix el percussionista, Pau Puig.

Un festival amb consciència

A més de la música, el teatre i el circ, s'ha creat un Espai Consciència, on s'ha convidat diversos col·lectius solidaris "que treballen per fer d'aquest, un món millor" diu el cantant. Un exemple és Stop Mare Mortum, una plataforma d'ajuda als refugiats, que vol aturar el genocidi al Mediterrani.

Txarango s’ha desplaçat dues vegades als camps de refugiats de Grècia: "Quan arribes a llocs on les coses estan tan difícils; la música, l’alegria i el riure són armes que entén tothom. Són un llenguatge universal", comenten, emocionats.

Enguany, al Clownia també hi haurà uns convidats de luxe: el Cor Safari. 30 nens orfes de la guerra d'Uganda, que miren de superar el trauma del conflicte i curar les seves ferides emocionals a través de la música. "Ens fa molta il·lusió convidar-los per l'aventura que suposa per a ells i perquè el públic al·lucinarà amb la bomba de vida que porten a dins", explica Txarango a 20minutos.

Un euro de cada samarreta del Festival – que porta el lema de "La música és una arma carregada de futur" – anirà destinat a finançar la tasca que fa el Cor Safari.

2017, nou disc i nova gira

Fins dintre d'un any no es podrà tornar a gaudir de Txarango d'alt dels escenaris. "Hem volgut posar el fre de mà per pair tot el que hem estat vivint aquests cinc anys", explica Sergi. Aquest any, s'han volgut centrar en altres projectes i a composar un disc a poc a poc, a foc lent: "Volíem donar-nos temps a nosaltres per recuperar una dinàmica creativa. Portàvem molts directes i moltes hores a la carretera... i feia temps que no paràvem i ens trobàvem al local per jugar i experimentar amb la música", afegeix l'Alguer: "Feia cinc anys que no podíem anar a veure concerts i fer de públic. I la sensació és brutal: aguantar la cervesa i gaudir...!".

En referència a la nova etapa que afrontarà el grup després de la partida de Marcel Lázara (veu i guitarra), Txarango afirma a 20minutos que, tot i ser un repte dur perquè el Marcel era una de les peces clau del grup; els seus membres ho viuen amb optimisme: "Ens hem hagut d’adaptar, buscant un nou guitarrista, però estem contents perquè això oxigena i aporta coses originals i fresques".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento