Barcelona inclourà criteris socials i medioambientals en la contractació pública

  • Està previst "subdividir els contractes en lots, perquè les petites i mitjanes empreses tinguin les mateixes oportunitats".
  • L'Ajuntament pagarà directament al subcontractista, en cas de morositat del contractista principal.
  • S'incorporarà com a criteri d'adjudicació que l'empresa ofereix una retribució salarial superior a l'establerta per conveni
Fachada del Ayuntamiento de Barcelona
Fachada del Ayuntamiento de Barcelona
EUROPA PRESS
Fachada del Ayuntamiento de Barcelona

L'eficiència económica no serà l'únic criteri que guiarà l'Ajuntament a l'hora de contractar empreses i professionals, sinó que es tindran en compte aspectes socials i medioambientals.

Així ho ha explicat aquest dilluns el tinent d'alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, que ha apuntat que els plecs de clàusules inclouran requisits per compensar la importància de l'oferta econòmica en els concursos públics i per potenciar la protecció de les petites i mitjanes empreses, dels drets laborals, l'economia cooperativa, social i solidària, el comerç just, la igualtat de gènere, el respecte a la diversitat funcional, no sexista, i el respecte a la conciliació.

Aquests requisits s'inclouran a les Guies de contractació pública social i ambiental, que el consistori espera tenir enllestides abans de l'estiu, després d'un debat amb els sectors empresarials, associacions i entitats ciutadanes.

Pisarello ha asenyalat que està previst "subdividir els contractes en lots, perquè les petites i mitjanes empreses tinguin les mateixes oportunitats que les grans".

Les guies també contemplaran com a obligació contractual pactada entre les parts el pagament directe al subcontractista per part de l'Ajuntament, en cas de morositat del contractista principal.

A més, s'incorporarà l'obligatorietat, en funció de la tipologia del contracte, de subcontractar una part del contracte a una empresa de l'economia cooperativa, social i solidària (ECSS), de manera que s'incentivarà la presència de l'ECSS en la contractació pública.

En aquesta línia també s'efectua l'increment de fins a 8'5 milions de la reserva del pressupost del 2016 destinada a contractació a centres d'inserció laboral de persones amb discapacitat, empresesd'inserció socio-laboral o entitats sense ànim de lucre que tinguin com a finalitat la integració laboral i/o social de persones amb risc d'exclusió social. Amb aquest increment s'actualitza un percentatge que s'havia congelat el 2012, i que en l'últim exercici havia estat de 7 milions d'euros.

D'altra banda, s'incorporarà com a criteri d'adjudicació que l'empresa ofereix una retribució salarial superior a l'establerta per conveni als treballadors i treballadores que executen el contracte, amb l'objectiu de fomentar la contractació amb salaris dignes.

També es valorarà com a criteri l'estabilitat laboral del personal de plantilla de l'empresa que executi el contracte.

Les guies també reduirà la puntuació del preu, per evitar baixes temeràries que afecten negativament els salaris del treballadors i treballadores, i s'incorporarà una fórmula de valoració del preu proporcional i lineal.

S'inclourà, a més, na clàusula en el plec de prescripcions tècniques, amb caràcter obligatori, que estableixi que els béns i serveis objecte del contracte hauran de ser produïts respectant les normes sociolaborals vigents a Espanya i la Unió Europea i aprovades per l'Organització Internacional del Treball.

Altres mesures

També es mantindran les consideracions de caràcter ambiental impulsades en el marc del programa de Ajuntament+Sostenible, definides i consensuades amb tots els actors implicats i rellevants i que determinen els criteris ambientals comuns a introduir, de forma homogènia en tot l'Ajuntament, en la compra i contractació dels 12 grups de productes i serveis definits com a prioritaris, i que per exemple prioritzen els productes de comerç just en alimentació; energia verda en l'energia elèctrica subministrada; que s'incorporin criteris d'ecoedició en el material de comunicació com, per exemple, l'aprofitament del paper o la limitació de substàncies tòxiques en el material informàtic.

Les guies se sumaran a altres mesures ja anunciades per l'Ajuntament, com la prohibició que cap contractista de l'Ajuntament tingui relació econòmica i/o financera il·legal amb països considerats paradisos fiscals, l'elaboració de la memòria de contractació social i la limitació de la contractació directa sense publicitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento