Els portaveus analitzen el paper de la seda en la ciutat de València

Lonja de la Seda de Valencia.
Lonja de la Seda de Valencia.
AGÈNCIA VALENCIANA DE TURISME
Lonja de la Seda de Valencia.

Cultura, història, patrimoni, tradició, economia, arrels... són paraules que es repeteixen en les valoracions dels portaveus dels cinc principals partits polítics valencians al voltant de la importància i repercussió del negoci de la seda a València. Tothom apel.la a la construcció de la identitat d'un poble mitjançant els valuosos teixits produïts a la nostra terra, amb una tècnica que va creuar milers de quilòmetres fins arribar al Mediterrani, on els valencians sabérem fer-la nostra i convertir-la en part d'allò que fórem i som. La seda segueix viva als vestits regionals de les tres províncies, i especialment en un gran nombre de racons de la ciutat de València, rescatats ara com a patrimoni únic. Quina importància té la vinculació passada, present i futura de la ciutat de València amb la Ruta de la Seda?

  • Pere Fuset, portaveu Compromís: la seda, part del Segle d'Or valencià

València és hui la ciutat que és gràcies al paper històric del comerç de la seda. Precisament per la repercussió econòmica del seu comerç, el Regne de València va experimentar unes importants transformacions no només econòmiques, sinó també, polítiques, socials, culturals, arquitèctòniques i lingüístiques que ajudaren a consolidar i redefinir la pròpia consciència col•lectiva dels valencians i valencianes. El seu impacte –al llarg d'un període molt extens– és trascendental al segle xv, no debades denominat com a «Segle d'Or Valencià».

  • Joan Calabuig, portaveu PSPV-PSOE: un motor de la nostra història

El valor de la seda a València ha estat un dels motor principals de la seua història, tant és com el sucre, l'arròs i la taronja. El nostre futur passa per potenciar el disseny i la producció de teles i indumentàries que continuen fent-se servir en vestits tradicionals i per a events especials, com ara les nostres universals Falles. Sense oblidar que, la nostra història, el nostre patrimoni civil i el nostre saber fer actual, són uns atractius tan singulars i sorprenents per als ulls dels visitants, que cal aprofitar-los per a oferir-los com un dels productes culturals més destacats en clau turística.

  • Jordi Peris, València en Comú: posar en valor el nostre patrimoni

Del segle XV al XVIII València és una gran ciutat sedera i així ho reconeix la seua designació com «a punt focal» dins del programa de la Unesco. Les xifres ens donen una idea de la magnitud del sector: en la segona meitat del segle xviii donava treball de forma directa o indirecta a més de 25.000 persones i més de 3.000 telers. Eixe és el passat, el nostre patrimoni que ara, aprofitant aquest any de la seda, hem de posar en valor i donar a conèixer. La València innovadora i diversa que ara en el segle XXI ha de fer palès aquell esplendor i homenatjar-lo amb la recuperació del patrimoni material i immaterial heretat.

  • Eusebio Monzó, portaveu PP: una oportunitat i un projecte turístic

València Ciutat de la Seda 2016 és una oportunitat magnífica per a tots els valencians, que ens permetrà recuperar protagonisme entre les ciutats mítiques de la Ruta de la Seda, obrir horitzons nous i seguir la línia de projecció turística en què porta immersa la nostra ciutat des de fa anys. Es tracta d'un projecte que auna cultura, festes i tradicions, patrimoni i turisme, que permetrà posar en valor la posició estratègica i privilegiada de la nostra ciutat com a far del Mediterrani occidental. Entre tots hem d'aconseguir que este projecte siga un gran èxit.

  • Fernando Giner, portaveu Ciudadanos: la cultura de tota la Comunitat

L'esplendor valencià en la producció de la seda crua data del segle XVIII i es prolonga fins els inicis de la industrialització. En la ciutat perduren edificis i monuments que transmeten la riquesa d'eixa època. La bellesa del vestit regional de les tres províncies es deu a la seda reflectint així la importància d'esta tela en la cultura de tota la Comunitat. Espanya és el 32é estat membre de la Ruta de la Seda, un programa per a difondre el patrimoni cultural i natural i l'art en la ruta de la seda. València ha sigut declarada Focal Point o centre neuràlgic d'esta iniciativa i es reconeix així la seua posició com a referent en la ruta de la seda hui.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento