Catalunya no obligarà a la castració química a violadors reincidents

Es deixa la porta oberta a fer intervencions corporals voluntàries. El violador de la Vall d’Hebron sortirà el dia 22 i no està recuperat.
Catalunya no obligarà els violadors a sotmetre’s a una castració química. És la principal conclusió de la primera reunió de la comissió de 14 experts reunida ahir per tractar la reincidència d’exreclusos condemnats per delictes molt greus (i no només violadors).El president de la Comissió, Josep Maria Mena ho va descartar perquè va en contra de les lleis espanyoles actuals. «Seria rigurosament inacceptable», va afirmar.

Mena va qualificar de «desafortunadíssima» la iniciativa francesa de castració química: «És un error científic: ni és castració ni és química».

Teràpia voluntària

El també exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però, no va deixar tancada aquesta possibilitat «com un element més de la teràpia voluntària». «Però té contraindicacions sanitàries, jurídiques i penals», va matisar.

Sis mesos almenys passaran abans que els experts emetin un dictamen. Abans s’analitzaran, en subcomissions, el perfil de víctimes i agressors, mesures policials, tractaments mèdics, reformes normatives i drets comparats.

La comissió no va entrar en el cas particular del violador de la Vall d’Hebron. Quedarà en llibertat el 22 de setembre després de complir 16 dels 311 anys a què va ser condemnat. Els psicòlegs que l’atenen subratllen el seu risc elevat de reincidència.

Tractaments individualitzats

El Col·legi d’Advocats de Barcelona va demanar tractaments més individualitzats per a violadors reincidents. Pensen millorar la reinserció social. La degana del col·legi, Silvia Giménez, pensa que el grau de reincidència «seria probablement inferior al 4% actual». També aposta per «programes a llarg termini», perquè «dóna temps». En canvi, la «simple privació de llibertat» no en garanteix la rehabilitació. La consellera d’Interior, Montserrat Tura, pensa que la castració «no resol del tot la reincidència».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento