Les empreses que s’aprofitin del mar pagaran un cànon

Medi Ambient afirma que hotels, promotores immobiliàries o les navilieres han d’ajudar a sufragar els 6,5 milions d’euros que calen per a la gestió de l’aigua
El conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, va anunciar ahir, durant la jornada Qui embruta el mar?, que el futur de la costa catalana passa per fer pagar un cànon especial a aquelles empreses que utilitzen la costa com a reclam o que tenen una activitat relacionada amb l’aigua.
 
Entre els que haurien d’abonar el cànon, que no té res a veure amb cap ecotaxa, hi hauria els hotels, les immobiliàries amb promocions vora el mar, les depuradores, les dessaladores, les companyies navilieres (sobretot, les que netegen els tancs dels vaixells a alta mar) o les empreses abocadores. Milà va qualificar d’injust i insuficient el sistema actual de finançament de la gestió de l’aigua, que surt íntegrament d’un cànon que paguen els ciutadans dins del rebut de l’aigua.
 
Segons el conseller de Medi Ambient, calen 6,5 milions d’euros més dels que es destinen ara per fer front al problema de la gestió d’aquest bé. Milà va recordar que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no pot fer-se càrrec del manteniment de tot i va apel·lar a la corresponsabilitat. 
 
Segons el conseller, el sector empresarial no està en desacord amb la proposta perquè es presenta com un factor de desenvolupament econòmic. Aquest nou marc d’actuació permetria la nova construcció d’infraestructures i la creació de nous llocs de treball. En 15 dies, coincidint amb la campanya d’estiu, la Generalitat detallarà més aquesta proposta.
 
La sequera afecta ja 20 municipis
 
El conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, va explicar ahir que ja hi ha una vintena de municipis amb problemes d’abastiment d’aigua per culpa de la sequera. A Lleida, algunes poblacions ja estan rebent aigua amb cisternes. L’Agència Catalana de l’Aigua va mantenir la xifra de 100 pobles amb risc de patir restriccions si no plou en les properes dues setmanes. Entre les conques més afectades hi ha la del Besòs, el Garraf, Foix, Gaià-Francolí, riera de la Bisbal i rieres de la costa sud.
 
70% dels residus sòlids recollits a l’aigua del mar són plàstics i fustes. La resta són vegetals marins, metalls o vidres
Mostrar comentarios

Códigos Descuento