290 màquines de condons a biblioteques i transports

Salut ampliarà a 800 les expenedores de preservatius aquest any. Totes les universitats ja en tenen. Vol lluitar contra malalties de transmissió sexual.
Les biblioteques són espais on els joves van sovint per estudiar quan no són a casa. També s’han convertit en llocs de trobada d’aquest col·lectiu, on es lliga. I també seran els punts on s’instal·laran més màquines expenedores de preservatius aquest 2007 i el proper 2008.Ara ja n’hi ha 510 a tot Catalunya i la voluntat del departament de Salut és arribar-ne a les 800 aquest mateix 2007. En seran un miler cap al 2009.

Les 290 noves d’enguany se’n posaran sobretot a les biblioteques. «Ara n’hi ha poques. Hem de signar acords amb Diputació, Cultura i ajuntaments per fer-ho possible», explica a 20 minutos el director del programa de Sida de Salut, Albert Jiménez.

També al metro

Però n’hi haurà més també als transports públics amb més deficiència d’aquest servei: «Estacions de metro i de Renfe on ara no hi ha expenedores», diu l’expert.

L’augment d’aquestes màquines no s’estendrà als instituts. Tampoc hi haurà grans canvis als pubs o espais d’esbarjo privat, on els propietaris ja n’han posat.

Malalties de transmissió

La prova pilot del 2003 va donar bons resultats. L’objectiu no és tant la prevenció d’embarassos, que per a això ja hi ha altres fórmules, sinó evitar malalties de transmissió sexual entre els joves.

Madrid va ser la primera comunitat a adoptar iniciatives com aquesta. Catalunya la va seguir, però amb major èxit, ja que Madrid gairebé ha abandonat la idea. Galícia i Andalusia ja han demanat consell a Catalunya.

La majoria son a les facultats

De les 510 màquines instal·lades a Catalunya, un 40% (unes 255) estan a les universitats: «N’hi ha a totes les facultats de tots els centres», va subratllar Jiménez. Tres més en són als instituts. «No en posarem més perquè no tenen sortida», indica. La resta es venen al metro, Ferrocarrils, Rodalies o poliesportius. Cada any se’n despatxen 100.000. El paquet de tres condons té un cost de 1,5 euros, que es mantindrà igual almenys fins el 2013.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento