Un servei per a les famílies amb membres amb dependència

  • Temps per tu està dirigit a familiars o cuidadors amb persones amb dependència a càrrec seu.
  • En aquests moments el servei està present a tots els districtes de la ciutat.
  • Com porta fent des de l’any 2011, aquest estiu desenvolupa  mesures de promoció i suport a les famílies.
Jocs i espectacle per a les famílies a Nou Barris com a part del programa Temps per tu.
Jocs i espectacle per a les famílies a Nou Barris com a part del programa Temps per tu.
BCN.CAT
Jocs i espectacle per a les famílies a Nou Barris com a part del programa Temps per tu.

El Programa de Temps i Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Municipal de persones amb discapacitat i els diferents districtes de la ciutat vol contribuir a la millora de la conciliació familiar, laboral i personal de les famílies. Per això, com porta fent des de l’any 2011, aquest estiu desenvolupa  mesures de promoció i suport a les famílies, especialment aquelles que compten entre els seus membres amb persones amb algun tipus de dependència o discapacitat.

El programa Temps per tu és conscient que la disponibilitat del temps pot resultar una qüestió sensible, que afecta a tothom, convertint-se en alguns casos en un factor de desigualtat social o de gènere.

En aquest sentit, el  projecte està dirigit a familiars o cuidadors amb persones amb dependència a càrrec seu. Es va iniciar fa quatre anys amb un pla pilot al districte de Sant Martí i, en aquests moments, el servei està present a tots els districtes de la ciutat. Té tres línies d’actuació, una dirigida a cuidadors d’infants amb discapacitat, l’altre a joves i adults amb discapacitat i la darrera a famílies cuidadores de persones amb dependència.

En referència a la línia d’actuació amb infants, el programa permet a les famílies disposar de temps personal, mentre els infants participen amb altres nens i nenes en activitats lúdiques de qualitat, adequades a les seves necessitats. A més, s’estableix un preu públic. En funció de la situació socioeconòmica de la família, els usuaris del servei podran gaudir d’una reducció del 50% o d’una exempció del pagament.

Pel que fa a les famílies amb joves i adults amb discapacitats, el programa vol oferir alhora la possibilitat que aquests joves i adults aprenguin a gestionar el seu propi temps i garantir el seu dret al temps de lleure i oci. La inscripció a l’activitat és gratuïta, però els participants assumiran el pagament d’aquelles activitats que tinguin un cost associat i el transport. El tercer objectiu és el d’oferir temps personal a aquelles persones que tenen algú a càrrec seu per tal de prevenir situacions d’estrès. Un dia a la setmana s’organitzen activitats adaptades.

Altres intervencions

El Temps educatiu compartit es tracta d’una intervenció que el programa Temps de barri va portar a terme fins fa quatre anys amb les famílies i els infants i adolescents, així com els agents educatius i els agents socials. L’objectiu va ser col·laborar a la millora del temps de les famílies, mitjançant l’actuació de la mà d’escoles, institucions i associacions que realitzen activitats per a infants fora de l’horari escolar. Així, va sorgir el projecte Patis Oberts, que fa accessibles els patis de les escoles fora de l’horari lectiu, entre d’altres.

Pel que fa a Dedeuauna, es tracta d'un projecte dirigit a nois i noies entre els 16 i els 25 anys, que intervé en la gestió del temps dels joves que no estudien ni treballen, amb l’objectiu d’orientar-los en el procés de cerca d’alternatives formatives i/o laborals. El servei va estar en funcionament durant tot el curs 2014-15 i continuarà durant el curs 2015-16, amb un programa de tallers variats, tutories, assessoraments i seguiments individualitzats, amb un horari de dilluns a divendres, de 10.00 a 13.00, a l’espai jove Les Basses.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento