Nit de Cantada d'Havaneres de Festa Major, divendres 3 de juliol a la Platja del Bogatell

  • Amb aquest concert s'obre la Festa Major de la Vila Olímpica.
  • Actuaran els grups locals La Mar Salada i Xarxa.
  • Un castell de focs tancarà el primer dels tres dies de festa al barri.
Castell de focs per tancar la primera jornada dels tres dies de Festa Major a la Vila Olímpica.
Castell de focs per tancar la primera jornada dels tres dies de Festa Major a la Vila Olímpica.
ARXIU
Castell de focs per tancar la primera jornada dels tres dies de Festa Major a la Vila Olímpica.

La Festa Major de la Vila Olímpica començarà el pròxim divendres 3 de juliol. Serà a partir de les nou del vespre, quan la Platja del Bogatell tornarà a convertir-se en l'escenari de la Cantada d'Havaneres que, com ja és habitual, servirà per donar el tret de sortida a la festivitat.

Enguany, la música anirà a càrrec de dos grups autòctons, La Mar Salada i Xarxa, i un altre de Sant Vicenç dels Horts, Son de l'Havana, que sortiran a escenari a partir de dos quarts de deu de la nit. Mentrestant, els assistents guadiran d'una sardinada a l'Espigó de la Platja. Cap a la mitjanit, un cop hagin finalitzat tant el sopar com les actuaciones dels tres grups, arribarà el moment de la cloenda de la mà del castell de focs, i que tancarà el primer dels tres dies de Festa Major.

Després de la cantada del primer dia de les festes, les activitats continuaran dissabte al matí amb una xocolatada i jocs infantils. A partir de la tarda, els comerciants del barri aclaparan tot el protagonisme amb les seves exposicions, mentre que a la nit es farà una obra de teatre al Centre Cívic, seguit d'un musical al Casal de Barri.

Els actes seguiran diumenge amb un torneig de ping-pong i altres activitats esportives, així com actuacions musicals.

Pregonera waterpolista

Ona Meseguer, waterpolista i veïna del barri, llegirà el pregó amb el qual arrencarà l'esdeveniment la propera nit de divendres. L'acte comptarà amb l'assistència d'algunes autoritats com el Regidor del Districte de Sant Martí, el Conseller Tècnic i el Conseller de barri.

La organització, a càrrec de la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori del Districte amb el suport de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica, asseguren haver escollit a la pregonera per ser veïna del barri, i també com a reconeixement a la seva trajectòria professional en l'esport.

Música d'origen cubà

Les havaneres són un gènere que va nèixer a la Cuba del segle XIX i que va arribar a Catalunya de la mà dels emigrants que van marxar a l'illa caribenya un cop aquesta es va independitzar d'Espanya. El gènere va arrelar a Catalunya fins a convertir-se en tradició popular dels pobles costaners.

La beguda de les nits d'havaneres

Un dels elements que no pot faltar durant una nit d’havaneres és el rom cremat. Originari de la zona que envolta Palafrugell, és una beguda calenta feta a base de rom, al qual se li afegeixen grans de cafè, sucre, pell de llimona i espècies, entre les quals hi ha la canyella.

Era la beguda que prenien abans els mariners al matí per pal·liar el fred. Un element que no faltarà a la Platja del Bogatell el pròxim divendres 3 de juliol per poder gaudir d’una bona vetllada.

El Grup d’Havaneres Xarxa es va formar l’octubre de l’any 1984 en el barri Barcelonès del Poble Sec. Provenint del món del cant coral i amb la col·laboració del mestre d’acordió i piano Manuel de los Ojos, Josep Lluís Romera i d’altres components, van prendre la iniciativa de formar aquest grup.

Ubicant els assajos al carrer Tapioles, van fer el seu primer concert a la sala d’actes de l’ONCE. Passat un temps d’aquesta primera actuació i d’alguna que altra reestructuració de membres del grup, va començar el que seria la seva millor trajectòria professional.Aquest divendres, amb ja 30 anys d’ historia i més de 2.500 cantades, actuaran a la Platja del Bogatell.

Música arrelada a Catalunya

L’any 1966 va iniciar-se una famosa cantada d’havaneres a Calella de Palafrugell i el 1994 es va crear la Fundació Ernest Morató per tal d’impulsar la investigació d’aquest gènere musical. Porta el nom d’Ernest Morató Vigorós, figura clau de la recuperació de l’havanera a Catalunya a la segona meitat del segle XX.

Entre les activitats que ha impulsat destaquen projectes discogràfics, la reedició de llibres, la participació en congressos, exposicions i treballs de camp arreu de l’Estat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento