Una mostra a l'Expo de Milà exhibeix com és la cuina catalana sana i sostenible

  • La mostra dóna a conèixer xefs creatius com Ferran Adrià o els germans Roca.
  • I la tasca d'investigació de la Fundació Alícia per menjar millor i innovar.
  • Els producte de proximitat tenen un gran pes en aquesta exposició.
Imatge de l’interior de l’exposició sobre Barcelona i Catalunya i els seus atractius culinaris que s’exhibeix a Milà.
Imatge de l’interior de l’exposició sobre Barcelona i Catalunya i els seus atractius culinaris que s’exhibeix a Milà.
AJUNTAMENT BCN
Imatge de l’interior de l’exposició sobre Barcelona i Catalunya i els seus atractius culinaris que s’exhibeix a Milà.

L'excel·lència gastronòmica catalana està fora de dubte. Sobretot amb la recent concessió a El Celler de Can Roca de Girona del títol de millor restaurant del món. Catalunya i Barcelona promocionen els seus atractius culinaris a l'Expo de Milà tenint presència a l'Expo, que porta per lema Alimentar el planeta. Energia per a la vida amb un estand i una ambiciosa mostra, Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people.

La moL'exhibició promociona la tradició culinària de Catalunya i Barcelona, la seva diversitat de paisatges i productes de proximitat, el valor que dóna a la innovació i la creativitat, la cuina sana i sostenible i l'aposta pels mercats als barris. La mostra dóna a conèixer xefs creatius com Ferran Adrià o els germans Roca i la tasca d'investigació de la Fundació Alícia per menjar millor i innovar amb productes de proximitat.

L'exposició fa estada al Palazzo Giureconsulti i a la Via Mercanti de Milà i es divideix en tres àmbits: El rebost, que presenta productes amb distinció de qualitat (DO i IGP) i els xefs que han aportat innovació a la cuina; La cuina, on es mostra la diversitat del paisatge català i dels seus productes, i el protagonisme dels 39 mercats barcelonins; I Lataula, àmbit que exposa 9 receptes senzilles i casolanes catalanes desenvolupades per la Fundació Alícia.

L'esperit de la cuina catalana el va evocar l'escriptor i intel·lectual Josep Pla amb la seva famosa frase: «Del paisatge a la cassola». Aquest viatge té dos trams. El primer representa com fem el menjar els catalans: sumant natura i cultura, productes i coneixement. La gran diversitat i bellesa de paisatges de Catalunya comporta molta diversitat i qualitat de productes.

El segon tram explica el recorregut que fa el producte per arribar des del territori al plat. La ciutat de Barcelona disposa d'una xarxa intel·ligent de mercats municipals que apropen el producte fresc a cada barri, llar i persona. Existeixen un total de 39 mercats distribuïts al llarg de la ciutat que ofereixen a cada barri espais públics de trobada, de desenvolupament econòmic de proximitat, de reforç de la cohesió social, de foment del turisme i del compromís ambiental i de creació d'una cultura d'alimentació rica.

La cultura del país envaeix la 'città'

L’Expo in città és una iniciativa  programada amb motiu de l’Expo de Milano 2015, la qual es desenvolupa per tota la ciutat italiana, fora del recinte de l’Expo. L’objectiu és el d’apropar als ciutadans els valors i els continguts  de l’exposició internacional, que va començar el passat mes de  maig i acabarà a l’octubre. El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han sumat  esforços  per  presentar  en aquesta mostra internacional un  missatge específic sobre la tradició culinària de Catalunya.

Simbologia

El viatge per la cuina catalana que proposa la mostra Real food for real people comença amb els símbols del blat, l’olivera i la vinya i acaba amb la icona del pa amb tomàquet i el porró de vi. El pa amb tomàquet acompanya gairebé qualsevol cosa de menjar i el porró de vi, pensat per ser compartit, representa les arrels clàssiques de la cultura mediterrània, oberta al món.

La taula

Uns plafons donen informació a la Via Mercanti de Milà. La taula és una representació de la convivència, dels valors de «menjar plegats» arrelats a la cultura catalana. Alhora, es despleguen sobre aquesta taula exemples de la cuina real en diferents circumstàncies vitals.

El menú

Consisteix en diferents receptes senzilles i casolanes, fruit de la recerca en cuina i sota criteris de rigor científic i vocació social, totes elles desenvolupades per la Fundació Alícia. Aquesta vetlla per la conservació del patrimoni agroalimentari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento