Creixen les queixes contra les clíniques dentals de baix cost

  • Les cadenes i franquícies han proliferat en els darrers mesos a la capital catalana i altres ciutats de tot l'Estat gràcies als seus baixos preus.
  • El Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya denuncia el màrqueting agressiu i els "preus ganxo" que s'acaben inflant.
  • Els dentistes aconsellen no basar-se sols en el preu perquè afecta la salut.
Un dels dentistes que col·laboren desinteressadament a la clínica solidària de Girona, atenent a un pacient.
Un dels dentistes que col·laboren desinteressadament a la clínica solidària de Girona, atenent a un pacient.
NEREA GUISASOLA / ACN
Un dels dentistes que col·laboren desinteressadament a la clínica solidària de Girona, atenent a un pacient.

Des de fa uns mesos els carrers de Barcelona s'han omplert de clíniques dentals, un fenomen similar al de fa dos anys amb les botigues que venien cigarretes electròniques. Ofereixen preus molt reduïts i, fins i tot, tractaments 2x1 a Internet. Els odontòlegs, però, recorden està en joc la salut i demanen pensar-s'ho dues vegades abans de decidir basant-se només en el preu.

El Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) va rebre 452 reclamacions el 2014, un 13% més que l'any anterior i un 50,6% més que el 2008. De les queixes rebudes l'any passat, el 60% eren per aquest tipus de clíniques, un percentatge que ha crescut en els darrers anys, segons la directora d'assessoria jurídica del COEC, Ana Fernández. El Col·legi català, com d'altres de tot l'Estat, ha posat en marxa una campanya de conscienciació amb el lema No piquis.

La majoria de reclamacions era per enganys, sobretractaments i desacords pressupostaris perquè "cada vegada duen a terme polítiques de màrqueting més agressives" i, fins i tot, fan servir personatges públics. A Europa, la publicitat sanitària està prohibida però a Espanya, no. Tot i això, els implants, les pròtesis i les ortodòncies s'han d'adaptar a la llei del medicament i els anuncis han d'incloure el número de registre i les contraindicacions, una norma que no acostuma a complir-se.

L'Agència Catalana de Consum confirma que treballa amb el COEC per "d'investigar actuacions fraudulentes i possible publicitat enganyosa en els contractes i ofertes". En total, aquest organisme va rebre el 2014 un total de 39 reclamacions, de les que 16 no es van poder resoldre principalment perquè l'empresa havia tancat o no s'havia pogut localitzar el seu responsable. En aquests casos, ha iniciat accions contra els propietaris de les franquícies que han trobat tancades per tal de trobar motius d'infraccions administratives en relació a la normativa de protecció dels consumidors.

El dentista i secretari del COEC, Elias Casals, alerta que es tracta de "preus ganxo" que es va inflant "i acaba costant igual o més que el d'un dentista tradicional". Per això, recomanen informar-se, comparar i "no deixar-se enganyar" per les publicitats enganyoses com les que anuncien que regalen implants. "Les dents no tornen a créixer", recorda i afegeix que "la ciència recomana preservar les dents" perquè els implants no són adequats en tots els casos, requereixen una cura especial i un terç acaba donant problemes amb els anys, "problemes gens fàcils de tractar i més complexos".

En canvi, en aquest tipus de cadenes i franquícies acostumen a imperar criteris mercantilistes, lamenta Casals, qui es mostra estorat pel fet que es puguin comprar i, fins i tot, regalar implants dentals, emblanquiments i altres tractaments a través de plataformes de descomptes com Groupon o Let's Bonus. I no sempre són els que necessita el pacient. Per això, Salut i Consum fan recomanacions i "obliguen" a fer una primera visita abans de realitzar el tractament, explica.

A més d'informar-se bé, recomana comprovar a la web del Col·legi que es tracta d'un professional col·legiat (condició obligatòria en aquesta professió) i a la web de Salut que la clínica està registrada. "Fa un temps, a Mataró es va tancar una clínica d'un home que exercia des de feia anys sense ser dentista", recorda. El Codi Penal castiga l'intrusisme professional amb multes d'entre 12 i 24 mesos (el doble que abans de la reforma) i fins a dos anys de presó.

Però pel que expliquen Casals i Fernández no es tracta tant d'un problema d'intrusisme com de precarietat laboral i l'alta rotació. Això fa que els pacients que decideixen queicar-se, que evidentment no són ni de bon tros la majoria, quan volen reclamar no acostumen a trobar als professionals que els han tractat. "Al Col·legi, ens arriben pacients desemparats, sense boques i sense diners", assegura la lletrada. D'aquí que cada vegada siguin més els que acaben interposant, tot i les taxes, una demanda civil (la via penal, per un delicte de lesiones, no acostuma a prosperar). "No reclamen un empastament sinó rehabilitacions completes de boca que poden costar 25.000 euros", explica Fernández, qui calcula que si abans es recorria a la justícia en un de cada deu casos, ara podria passar en tres.

Una de les 39 reclamacions que va rebre Consum va acabar en la via judicial que es suma a les cinc denúncies que es van presentar l'any passat. De la resta de queixes, cinc es van resoldre, sis s'estan tramitant i cinc més han estat traslladades al COEC en tractar-se de casos de mala praxis. Quatre més van ser arxivades i en dues el reclamant va desistir.

La crisi i la prevenció

La crisi també ha fet reduir les revisions per mantenir una bona salut bucodental. Quatre de cada deu catalans només va al dentista en cas d'urgència i els experts recomanen fer-ho cada sis mesos. Per això, Casals tem que a curt termini comencin a arribar a les consultes més malalties sense tractar. De fet, assegura que han augmentat les extraccions a la Seguretat Social, l'únic tractament cobert per la sanitat pública en adults. Per als infants també es gratuït el tractament de les càries.

Davant les creixents necessitats, en els últims anys s'han obert algunes clíniques solidàries a ciutats com Girona i Granollers i el COEC n'inaugurarà un properament a Barcelona. "És el nostre granet de sorra", apunta.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento