Badalona és l'únic municipi barceloní amb correbous

  • Entitats animalistes denuncien que l'Ajuntament els finança.
  • Fins fa dos anys també es podien veure a Vilanova i la Geltrú, però el consistori els va aturar.
  • AnimaNaturalis assegura que fan que els animals pateixin "estrès i lesions".
El bou embolat, una modalitat de correbous, a Masdenverge.
El bou embolat, una modalitat de correbous, a Masdenverge.
ACN
El bou embolat, una modalitat de correbous, a Masdenverge.

Badalona és l’única població de la demarcació de Barcelona que manté els correbous, un espectacle que, tot i no estar prohibit a Catalunya com sí les curses de braus, ha estat molt criticat per animalistes i antitaurins, que el consideren una forma de maltractament animal. Ho va assenyalar el passat dimecres Aïda Gascón, la directora d’AnimaNaturalis a Espanya, que va afirmar que, fins fa dos anys, aquesta activitat també es conservava a Vilanova i la Geltrú, però l’Ajuntament la va parar.

D’altra banda, la plataforma Badalona Sense Correbous, on està integrada aquesta associació, va denunciar que es va "finançar amb fons públics" l’organització de les "dues tardes de bous" que hi va haver a Badalona l’any passat, doncs el Consistori "va destinar 2.000 euros a aquest espectacle". "Ens vam assabentar per casualitat, perquè no es va informar. L’Ajuntament portava uns anys sense posar-hi diners", va afirmar Gascón.

Maritxu Hervás, segona tinent d’alcalde de Badalona, va explicar que "el Consistori dóna ajuts a les entitats veïnals perquè puguin fer les festes dels barris" i que les tardes de bous, més conegudes com la suelta de vaquillas, "estan dins" de les festes de Llefià. "Les organitza l’Associació de Veïns Sant Joan de Llefià Gran Sol des de fa més de 30 anys i són seguides per milers de persones de l’entorn", va assegurar.

A més, va apuntar que "compleixen les disposicions legals que marca la Generalitat" i que els animals "no pateixen cap mena de maltractament". "Fins i tot està prohibit tocar el bou", va afirmar Jordi Mesas, el president de l’entitat veïnal organitzadora, que va explicar que l’espectacle és seguit per "entre 5.000 i 6.000 persones cada any".

La directora d’AnimaNaturalis a Espanya, en canvi, va assenyalar que "la majoria de badalonins no saben que existeix" el correbou i va denunciar que, durant la festa, els animals "pateixen estrès i lesions". "Fins i tot, hi ha hagut casos en què han mort a causa d’atacs de cor o per cops", va assegurar.  Ja s’han recollit 15.000 firmes en contra dels correbous de Badalona.

Es concentren a les Terres de l'Ebre

Segons AnimaNaturalis, actualment, els correbous es concentren sobretot a les Terres de l’Ebre, zona amb una gran tradició que compta amb 20 municipis que els celebren. Entre aquests, n’hi ha alguns molt petits, com Muntells (500 habitants), Godall (800) o Masdenverge (1.200).

A la demarcació de Girona es fan correbous a Roses, Vidreres, Olot i Torroella de Montgrí.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento