Creix la demanda d'ajuts a l'Ajuntament per pal·liar els efectes de la pobresa energètica

  • L'Ajuntament vol donar una resposta efectiva a l'augment de les situacions derivades del tall de subministraments energètics i d'aigua.
  • El Consistori ha destinat més de 600.000 euros en matèria de pobresa energètica.
  • Els ajuts s'atorguen des dels Centres de Serveis Socials.
Un operari revisa una torre d'alta tensió d'una companyia elèctrica.
Un operari revisa una torre d'alta tensió d'una companyia elèctrica.
ACN / ARXIU
Un operari revisa una torre d'alta tensió d'una companyia elèctrica.

La pobresa energètica és la incapacitat d’una llar de satisfer els serveis d’energia i aigua per cobrir les necessitats bàsiques dels seus membres. És per això que l’Ajuntament de Barcelona vol donar una resposta efectiva a l’augment de les situacions derivades del tall de subministraments energètics i d’aigua als barcelonins amb precarietat econòmica.

Durant l’any 2014, el Consistori ha destinat 634.426,74 euros en matèria de pobresa energètica, més d’un 26% més respecte l’any 2013. En total, va oferir l’any passat 4.032 ajuts per poder fer front al consum de subministres bàsics. Aquest tipus d’ajudes s’ofereixen des del 2012 a través de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, que ha ofert 8.388 ajudes en matèria de pobresa energètica per un import de 1.389.154,92 euros.

L’Ajuntament té una partida específica i oberta per fer front a les situacions derivades del tall de subministraments energètics i d’aigua a les persones amb precarietat econòmica. Aquests ajuts, com tots aquells que s’atorguen des dels Centres de Serveis Socials, es fan efectius un cop el treballador/a social realitza la valoració de l’usuari.

Referent a aquestes ajudes, la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, destaca que "l’Ajuntament disposa dels mitjans necessaris per garantir que tothom que ho necessiti estigui emparat per la xarxa de Serveis Socials municipal". Fandos també remarca que "l’Ajuntament té recursos il·limitats per garantir que la xarxa de Serveis Socials la ciutat pugui donar cobertura a totes les persones vulnerables que no puguin fer front als costos derivats del manteniment dels subministraments bàsics de la llar, així com de qualsevol necessitat bàsica".

A més a més, l’Àrea de Qualitat, Igualtat i Esports, a banda de disposar d’una partida econòmica oberta, també ha portat a terme diferents accions per fer front als efectes de la pobresa energètica, com ara establir relacions amb representants de les companyies que operen a Barcelona per delimitar  els circuits i la interlocució necessària, que garanteixi que els Serveis Socials són informats en els casos que hi hagi algun tall en el subministrament de serveis bàsics. També s’està realitzant una campanya de divulgació i comunicació emmarcada principalment en els centres de serveis socials.

Centres de Serveis Socials

Els Centres de Serveis Socials són centres d’informació, orientació i atenció per tractar els problemes socials que afecten a les persones i a les famílies. S’hi poden sol·licitar diferents ajudes i prestacions, que estan incloses en el catàleg de serveis socials, com ara ajuts econòmics, a domicili, aliment, auxiliars de la llar, atenció a centres diürns i atenció a centres residencials, entre d’altres. Per tal de ser atès cal demanar cita al centre corresponent en funció del domicili de la persona o la família.

Campanya de divulgació

Serveis socials al web: Per tal d’acollir-se a algunes de les mesures o ajuts que l’Ajuntament posa al servei dels ciutadans o per saber més coses sobre els Serveis Socials del Consistori, cal adreçar-se al web: www.bcn.cat/serveissocials

Adreçar-se als Centres de Serveis Socials: Per poder trobar el centre que correspon a cada ciutadà al web de l’Ajuntament hi ha un cercador de Centres de Serveis Socials on indica quin és el pertinent. Els professionals del Centre de Serveis Social faran una valoració de la situació personal i social de cada persona interessada per decidir la conveniència de l’ajut.

Campanya de divulgació: L’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament realitza una campanya de divulgació i comunicació per donar a conèixer els ajuts disponibles per fer front a la pobresa energètica, tarifa social, consells d’ estalvi energètic, entitats d’ajuda, entre d’altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento