Detinguts 19 carteristes multireincidents al metro

Acumulen un miler de furts, 1.100 identificacions i 100 antecedents. Se’ls acusa d’associació il·lícita perquè tinguin penes de presó. Hi ha 35 lladres controlats.
Una jove aprofita per furtar la cartera (foto) mentre una de les còmplices li fa el tap (bloqueja l’entrada al vagó). (Mossos d’esquadra)
Una jove aprofita per furtar la cartera (foto) mentre una de les còmplices li fa el tap (bloqueja l’entrada al vagó). (Mossos d’esquadra)
Una jove aprofita per furtar la cartera (foto) mentre una de les còmplices li fa el tap (bloqueja l’entrada al vagó). (Mossos d’esquadra)
Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una bona part de les bandes de carteristes que actuen al metro. Tenen identificats 35 lladres multireincidents i n’han arrestat 19.La majoria són dones bosnianes, d’entre 18 i 30 anys, amb uns 100 antecedents cada una, també per furts al metro de Madrid i València, que resideixen a l’àrea metropolitana i gaudien de molta mobilitat. Les detingudes acumulen prop de 1.000 robatoris i han estat identificades igual nombre de vegades (1.100) en vint mesos. «La majoria tenen vincles familiars», va explicar ahir el cap dels Mossos, Joan Miquel Capell.

Transports Metropolitans de Barcelona, segons el sotsdirector David Basso, es presentarà com a acusació particular en el cas. Els Mossos esperen poder empresonar els detinguts, tot i tractar-se de delictes menors.

Si demostren que formen una organització delictiva, que són multireincidents i que viuen dels robatoris, els jutges en poden decretar la presó. Ara només acumulaven multes.

Paral·lelament, si ho demana la Policia Nacional podrien «anar al centre d’internament i ser expulsats del país», segons va explicar a 20 minutos l’inspector Josep Maria Trapero, donat que no tenen papers.

Actuaven habitualment de 17 a 19 h i en general a les estacions de Plaça Catalunya, Arc de Triomf, Plaça Espanya, Sants, Passeig de Gràcia, Diagonal, Liceu i Urquinaona. Les víctimes preferides eren turistes. Sols es quedaven amb els diners i llençaven la resta.

10.000 furts a l’any de mitjana

La policia catalana ha admès que no havia investigat amb la mateixa intensitat els casos de furt com els robatoris. Aquest fet ha obligat a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a reforçar les mesures de seguretat per combatre els furts que cada any es produeixen a raó de 10.000. TMB ha explicat que l’afluència de passatgers en un dia laboral és de 1.250.000 viatgers i es comptabilitzen entre 350 i 400 furts a les comissaries de Mossos. La videovigilància ha estat clau per detectar, en sis mesos de vigilància, els lladres més actius de la xarxa. Al 2001 al metro hi havia 1.200 càmeres i, ara, 2.400. La despesa de seguretat era de 4 milions fa sis anys i, enguany, 16 milions.

Assalts a viatgers amb la ‘pinça’ o el ‘tap’

Actuen en grups de tres a set persones. Una jove aprofita per furtar la cartera (foto) mentre una de les còmplices li fa el tap (bloqueja l’entrada al vagó). La pinça és una altra modalitat similar en la que la víctima queda atrapada entre empentes i pressions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento