Detectats en un any per la via ràpida 4.000 càncers

  • Són els de mama, colon i pulmó.
  • Entre l’alerta i l’inici del tractament passen trenta dies.
  • La mesura s’amplia a partir d’ara a la pròstata i la bufeta.
El programa de diagnòstic ràpid del càncer en colon, mama i pulmó va beneficiar 3.976 pacients el passat 2006.

Això vol dir que gairebé la meitat (46%) dels catalans que van sospitar sobre possibles càncers, van veure confirmades les seves temences. L’altre 54% eren alertes falses.

I aquests casos detectats, són molts o pocs? Suposen el 30% del conjunt de càncers a Catalunya. "La resta (70%) es diagnostiquen per entrades a Urgències o per altres vies que de vegades triguen menys", va explicar la consellera de Salut, Marina Geli.

Dubtes per resoldre

Hi ha una pregunta bàsica que el primer any de diagnòstic ràpid de càncer no ha resolt: si la mortalitat dels casos que es vehiculen per aquest programa tenen una mortalitat menor.

Aquest programa, bàsicament, consisteix en l’establiment d’un circuit preferent per fer les exploracions diagnòstiques que permetin començar en el termini d’un mes un tractament.

Es tracta de coordinar les accions dels professionals per no perdre temps per burocràcia.

L’any passat, el temps entre l’entrada en el circuit i l’inici del tractament va oscil·lar entre els 30 dies del colon i la mama i els 36 del pulmó.

Símptomes

El Codi contra el Càncer recomana comunicar al metges certes alteracions. Per a la mama, palpació de possibles bonys o per al colon, canvis de ritmes intestinals i hemorràgies. Per a pròstata alguns trastorns no tenen per què significar càncer, però s’han de consultar.

El programa s’estén aquest any

Els hospitals o clíniques de Tortosa, Bellvitge, Terrassa, Puigverd i Palamós començaran al juliol un pla pilot de diagnòstic ràpid de pròstata i de bufeta. El 2008 s’estendrà a tot Catalunya. El de pròstata és el més freqüent entre els homes, amb un 21%, per damunt del pulmó i el colorectal (un 15% cadascun). El de bufeta, que ha augmentat per l’envelliment, és el quart més comú entre els homes (7%), però menys entre les dones (1,6%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento