El 44% de dones agredides no se separa de la parella

Un 60% torna a maltractar la muller. Les joves esperen menys per anar a fer la denúncia. Els autors acostumen a treure importància al seu acte.
Gairebé la meitat de les dones (44%) que presenten una denúncia per violència sexista no se separa de la seva parella maltractadora. Ho diu un informe del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, elaborat a partir de 515 casos de Lleida.«Pot semblar molt elevat la persistència d’aquest vin- cle, però fa 20 anys s’aproximava al 100%. És una xifra molt alta, però hem de pensar que poden intervenir factors econòmics i sentimentals», va explicar la consellera de Justícia, Montserrat Tura.

No és menys sorprenent que el 60% dels agressors (el doble de la mitjana) de l’estudi hagi reincidit, malgrat haver estar rehabilitats. Aquest doble maltractament es dóna en el 79,7% dels casos.

Violència repetitiva

«La violència contra dones és crònica i repetitiva. Està marcada per la desigualtat entre l’agressor i la víctima», va senyalar el director del Centre, Joan Xirau.

El pensament masclista persisteix en les noves generacions. El perfil de la víctima és el d’una dona d’entre 25 i 40 anys (60%) amb estudis primaris (77%), que treballa fora de la llar (39,5%). Això sí, moltes no esperen ni un any per portar-ho als tribunals. Una bona part de les més grans s’espera 5 anys.

I ells? La majoria pensen que la violència a la seva dona no va amb ells: quatre de cada cinc resta importància als fets, tot i que les agressions són més sovintejades i greus.

Una immensa majoria va estar implicat en fets violents fora de casa durant l’últim any i va patir algun maltractament en la infància.

Millores a l’any 2009. Jutjats de violència

Tota la població catalana tindrà jutjat exclusiu de violència sobre la dona. Enguany s’obren a Badalona, Granollers, Mataró i Sant Feliu. El 2008 hi seran a Gavà i Terrassa. S’espera la concessió a Reus i Lleida.

El 80% d’agressors. ‘Sí’ a la sentència

Minimitzen les seves agressions, però un 80% accepten la sentència que els imposa la Justícia. La majoria dels maltractadors són condemnats més per trencar les mesures cautelars que pels actes.

Més formació. Calen mitjans

Un estudi encarregat per Justícia demana més jutjats especialitzats, més formació per als professionals o major coordinació entre administracions. L’atenció dels Mossos a víctimes i agressors, el millor.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento