Arrenca la gran cursa per l’alcaldia

PSC es juga mantenir el govern de Barcelona amb CiU, que es vol refer de les autonòmiques. ERC i ICV-EUiA lluitaran entre ells per tenir més força si es reedités el tripartit d’esquerres. L’abstenció pot afavorir partits com Ciutadans. El PPC busca enfortir el seu espai.
Amb la tradicional enganxada de cartells i mítings d’inici de campanya, anit va començar el compte enrere definitiu cap a les eleccions municipals a Barcelona. Els barcelonins hauran de decidir a les urnes, el proper 27 de maig, si renoven la seva confiança en els actuals partits de govern, amb el PSC al davant i ERC i ICV de socis, o si donen l’alternativa a CiU. 

A més, el PPC intentarà enfortir la seva presència (ara tenia 7 regidors) i els dos socis socialistes del tripartit (ERC i ICV, amb 5 regidors cadascun ara) lluitaran per ser el primer dels petits i poder aconseguir, així, més parcel·les de poder en un hipotètic repartiment de regidories amb els socialistes. De rerefons, hi ha la incògnita de l’abstenció i de si Ciutadans aconseguirà representació a l’Ajuntament després d’haver entrat al Parlament en les passades autonòmiques.

La primera gran batalla electoral la protagonitzaran els primers espases. El socialista Jordi Hereu (amb 15 regidors en l’últim mandat) es posa a prova davant la ciutadania, després de vuit mesos com alcalde en substitució de Joan Clos.

El convergent Xavier Trias (amb 9 regidors) té el repte d’intentar derrotar els socialistes a la capital catalana, després que el seu partit es quedés fora del Govern de la Generalitat a les darreres eleccions autonòmiques. És el duel dels partits majoritaris, però també el del candidat més jove, Hereu, contra el veterà, Trias.

Lluita per la Champions

Com si d’una Lliga es tractés, a la part baixa de la taula també s’hi juguen molt. Jordi Portabella (ERC) intentarà incrementar la seva representació per mantenir-se com a soci més fort del PSC o per forçar una hipotètica alcaldia rotatòria amb Trias (CiU).

Imma Myol (ICV-EUiA) aspira a desbancar els republicans com a segona força d’un possible tripartit d’esquerres. Ara, ERC i ICV tenien els mateixos cinc regidors, però Portabella tenia més pes perquè havia aconseguit 5.582 vots més a les darreres municipals. Això suposa un percentatge del 0,73% de diferència. Per tant, la guerra està ben oberta entre els republicans i els ecosocialistes.

I entre la part alta i la baixa de la taula està Alberto Fernández Díaz (PPC), que, com la resta dels principals partits, mira de reüll el fenomen Ciutadans, amb Esperanza García de candidata, i els perills de l’abstenció.

De fet, per tenir representació municipal a Barcelona cal aconseguir un percentatge mínim de vots del 5%, cosa que C’s no va obtenir en les darreres autonòmiques a la capital catalana, tot i apropar-s’hi. Malgrat tot, la baixa participació al 27 M beneficiaria els partits petits.

I la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió ja deia que un de cada quatre catalans no votarà i que el percentatge de participatius se situa en el 51,5%. En qualsevol cas, totes les incògnites s’aclariran el proper dia 27.

Candidats i capitostos

Els principals candidats a l’alcaldia van obrir ahir la campanya electoral envoltats dels capitostos dels partits. Jordi Hereu, acompanyat per José Montilla, va escollir les Drassanes. Xavier Trias va reunir Artur Mas i Duran Lleida al pavelló de la Nova Icària. Josep Piqué va estar amb Fernández Díaz al Parc del Poblenou. Carod-Rovira i Joan Puigcercós van acompanyar Jordi Portabella al Museu d’Història de Catalunya. I Joan Saura i Jordi Miralles van estar amb Imma Mayol al Pati Manning.

 

Mostrar comentarios

Códigos Descuento