Projecten una mesquita de 750 m2 al Poble Sec

Seria la més gran de Catalunya i s’ubicaria en uns baixos del carrer Piquer. Un mediador del Centre Interreligiós s’ha reunit amb veïns, que s’hi oposen.
Un grup de musulmans ha iniciat els tràmits per acondicionar un oratori islàmic en uns baixos del carrer Piquer, al barri del Poble Sec. La nau industrial, amb 750 m2 de superfície, seria el local més gran de tot Catalunya dedicat a aquests usos.Els impulsors del projecte estan disposats a pagar el milió d’euros que costa el local, on volen crear un centre cultural i recreatiu islàmic. «És un espai on els fidels podran complir amb els seus preceptes religiosos i això vol dir que s’hi resarà», explicava a 20 minutos el president de l’escala de veïns, que és d’origen siri i ha parlat en diverses ocasions amb els compradors.

Els veïns s’oposen a «l’afluència massiva que pot comportar la creació d’un centre religiós», segons la Unió d’Associacions de Veïns del Poble Sec, que es queixa de la «manca d’informació total» que hi ha hagut i culpen la regidoria de Drets Civils per «amagar aquest assumpte».

El districte de Sants-Montjuïc i un portaveu de l’Ajuntament van assegurar que no s’ha donat cap llicència i que no es farà res sense l’acord amb els veïns. La regidoria de Drets Civils, en mans d’ERC, sosté que el projecte està en «fase de consultes». El Centre Interreligiós de Barcelona ja hi té un mediador per evitar conflictes i ha confirmat que es planifica un centre cultural islàmic.

Gran, però sense ventilació

La nau industrial compta amb 750 m2 i uns 8 metres d’alçada. Fins fa poc es feia servir com a magatzem i per aquest motiu té una rampa d’accés habilitada per a camions i amb només un lavabo i petites finestres arran de carrer. Per tot plegat, els veïns de l’escala on s’ubicaria l’oratori consideren que el local «no és apte per als usos que se li volen donar».

A Catalunya hi ha... més de 100 oratoris

A Catalunya hi ha més de 100 oratoris musulmans i a Barcelona en són 14. Aquest és el darrer recompte fet públic, però des de l’Associació Catalana d’Estudis Islàmics s’indica que «és una dada canviant».

Mesquites espanyoles. De grans dimensions

Considerada una de les més grans d’Europa, la més gran de l’Estat és la mesquita de l’M-30. Ubicada a Madrid, compta amb 12.000 m2 i sis plantes. La Mayor de Granada i la futura i polèmica de Sevilla li van al darrere.

Passos a seguir. Per crear-ne una

Per habilitar un local com a mesquita cal una llicència d’usos específica que s’ha de sol·licitar al districte o a l’ajuntament competent. En cas de conflicte, intervé el Centre Interreligiós de Barcelona com a mediador.

«Barcelona necessita un gran oratori, no només baixos i aparcaments»

Les entitats islàmiques desconeixen qui la construirà. Totes les entitats islàmiques consultades per 20 minutos coincideixen a remarcar la necessitat d’una mesquita de grans proporcions a Barcelona. «La ciutat necessita una mesquita, no només baixos, garatges i botigues», reivindicava Najem Al Hassan des del Centre Islàmic.

Des de l’Associació Catalana d’Estudis Islàmics, Omar Ribes, insistia també que «les mesquites que hi ha actualment són insuficients» i, per aquest motiu, ha valorat positivament que se’n creï una de grans dimensions. Del mateix parer és l’Abdenmour Prado, de la Junta Islàmica Catalana, qui ha insistit en que «el col·lectiu islàmic està bastant necessitat de locals de trobada o de culte».

En tot cas, les entitats islàmiques implantades de fa temps a Catalunya desconeixien el fet que se’n volgués crear una de nova i la procedència de les persones que encapçalen el projecte.

Des del Consell Islàmic s’apuntava que el grup de musulmans que vol crear el centre cultural «no pertany a la comunitat del barri del Poble Sec». «Fins ara venien a resar al Raval», indicava Mohadmed Halhoul.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento