Una de cada vuit noies vomita o pren laxants un cop a la setmana

  • No són anorèxiques, però tenen possibilitats de ser-ho, alerta Salut.
  • Un 27% dels joves va consumir ‘maria’ el darrer mes.
  • El mateix percentatge que té relacions sexuals sense preservatiu.
Un 12,5% de les adolescents d’entre 14 i 16 anys reconeix que es provoca vòmits o pren laxants com a mínim un cop a la setmana. I la meitat d’elles ho fa
tres o més vegades.

"Això no significa que totes siguin anorèxiques, però la dada sí revela els riscos del futur", va explicar Maria Teresa Faixedas, cap de planificació del Servei Català de la Salut a Girona, i una de les autores del projecte Entorn social i salut en adolescents de 14 a 16 anys a Girona.

Tot i que les xifres són de la demarcació gironina, les dades "no serien molt diferents al conjunt de Catalunya", va indicar l’experta.

El problema dels vòmits intencionats i els laxants afecta quatre vegades més a elles que a ells. I també les noies s’amoïnen més pel seu aspecte: un 58% es preocupa pel seu pes, davant el 26% dels varons. I això que els nois tenen més problemes de sobrepés (8,7% davant el 7,9%) o bé es troben en risc de patir-lo.

Avançar la prevenció

Una cigarreta al dia a aquestes edats ja és un problema
"Hem detectat que hi ha situacions de risc que es presenten abans. Potser el programa Salut i Escola s’hauria d’avançar a primer o segon d’ESO. Si el problema es tracta abans és més fàcil d’evitar-lo després", va explicar Faixedas.

L’estudi també dóna més dades reveladores: de cada deu estudiants, un ja fuma a diari, i uns altres dos, algun o molts dies. "Només amb una cigarreta al dia, a aquesta edat ja és un problema", lamenta l’experta.

És "bastant preocupant" que a quart d’ESO un 27% hagi consumit marihuana durant el darrer mes, i un 11% sis cops o més.

Els joves tenen uns costums força sedentaris: la meitat passa dues hores o més davant del televisor cada dia. A més, un altre 43% dels alumnes juga més d’una hora amb l’ordinador. Els nois declaren que miren la tele i juguen més que les noies, encara que també practiquen més esport.

Un 27% té sexe sense preservatiu

Només el 73% dels alumnes de tercer d’ESO va fer servir el condó a la darrera relació sexual (a aquesta edat, un 14% diu que n’ha mantingut alguna). Amb un any més (quart d’ESO), la conscienciació sobre el sexe és major.

Es duplica la quantitat de joves que s’han estrenat i augmenta al 86% la xifra dels que han pres precaucions amb un preservatiu. Davant la proposta de la parella de practicar sexe, un 70% de noies hi donaria un no com a resposta, davant un 45% de varons.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento