El 50% de fumadors deixa el tabac amb tractament

La dependència psicològica és la causa de la majoria de recaigudes a llarg termini. L’enquesta de Salut xifra en un 30% la població que manté el vici.
Estrella Abasolo.
Estrella Abasolo.
Estrella Abasolo.
Pot ser és un dels desitjos més pronunciats. «Deixaré de fumar.» No és fàcil, ni tan sols entre els que es posen mans a l’obra. Segons dades de la unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Bellvitge, a L’Hospitalet, on reben els casos més complicats, un 50% dels pacients que comencen un tractament de deshabituació ho aconsegueixen. La resta, o abandonen la teràpia  o triguen més (no es compten com a èxits).Cada any hi comencen tractament entre 500 i 600 pacients. Segons el seu metge adjunt, Sergio Morchón, l’any passat, arran de l’entrada en vigor de la llei Antitabac, es va viure una allau el primer trimestre, que es va calmar la resta de l’any.

Pacients més difícils

«No està mal el 50% d’èxits tenint en compte que ens arriben els pacients que han fracassat abans, que han tingut un infart o malalties derivades del tabac», matisa Morchón. Abans, però, cal consultar al metge de capçalera.

En la primera visita s’avalua l’historial del fumador i es comença un tractament. El pacient ha de deixar de fumar al moment si s’opta per teràpies substitutives de nicotina (pegats). Si se segueixen medicacions com zyrtabac o champix (noms comercials), és a la segona setmana.

Després es fa un seguiment, abans de les vacances, per recordar que són els moments de major temptació.

«Per evitar recaigudes, a llarg termini, el pitjor és la dependència psicològica: fumar en certs moments. La síndrome d’abstinència no es pot controlar», explica Morchón. «La dependència a la nicotina, amb fàrmacs, sí es pot limitar», conclou l’expert.

La dificultat d’abandonar un hàbit d’anys i panys

Estrella Abasolo

El Prat. 58 anys

Va adquirir l’hàbit als 38 anys, després de conèixer una «amiga que fumava moltíssim». Consumia un paquet diari: «Fa molts anys que ho intento deixar. Vaig arribar a estar tres mesos sense provar-ho», relata. «Estava nerviosa, perdo pes, tinc problemes... Deixant de fumar milloraré la salut, per suposat», diu. Segueix un tractament des de l’1 de març. «Primer em van aconsellar que fumés menys cigarretes i en menys llocs: fora de casa, al balcó...», continua. Estrella hauria d’haver abandonat el tabac a principis d’aquest mes d’abril, a partir de la segona visita a l’especialista. «Poden passar moltes hores sense fumar, però si no tinc el paquet no sé què em passa. No puc del tot. He de donar alguna calada. Ni que sigui un parell», afirma Estrella, que no és capaç de posar una data per deixar definitivament aquest vici, encara que està convençuda que ho aconseguirà.

Modesto Riba

Molins de Rei. 71 anys

Aquest cas respon perfectament a les estadístiques: un home gran que ha fumat tota la vida («des dels 18», puntualitza). Deixar de fumar dos paquets diaris no és senzill: «Aquest pulmó [n’assenyala el dret] el tinc negre», explica. Modesto va provar-ho amb unes pastilles amb un preu elevat, però no ho va aconseguir. El 21 de març va sortir de la consulta de Bellvitge amb dos pegats i sense fumar. Es va estar 14 dies sense donar foc a una cigarreta. Quan va passar de dos a un pegat i es va reduir la quantitat de nicotina que rebia va tornar a fumar. «He de començar de nou», resumeix. Els pegats que usa Modesto tenen un cost d’uns 40 euros, que han de finançar els pacients, i són per a dues setmanes. «Jo crec que sortiria a compte que Salut ho pagués, pels diners que s’estalviaria pels problemes de malalties derivades del fum», opina el doctor Morchón, de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Bellvitge.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento