Les persones amb discapacitat reconeguda augmenten un 58% en tan sols una dècada

  • L'envelliment de la població, l'augment de l'esperança de vida i la incidència de la crisi expliquen aquest increment a Barcelona.
  • Cada cop hi ha més barcelonins d'entre 45 i 64 anys que són reconeguts.
  • Des de 2002, s'han gairebé doblat els malalts mentals.
Dos usuaris d'un centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual.
Dos usuaris d'un centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual.
XAVIER PI / ACN
Dos usuaris d'un centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual.

En l'última dècada, s'han disparat un 58% les persones discapacitades a Barcelona. Això es deu tant a l'envelliment de la població com a l'augment de ciutadans que demanen aquest reconeixement per aconseguir ajuts o avantatges fiscals o laborals. Són més dones que no pas homes i, contra el que pugui semblar, a part de persones grans, bona part són discapacitats de mitjana edat.

Segons dades municipals, a Barcelona hi ha 134.794 persones amb alguna discapacitat reconeguda, quan deu anys abans, al 2003, n'eren 85.334. Si bé aleshores el nombre d'homes i dones estava equiparat, actualment el 53,5% dels discapacitats són de sexe femení, set punts més que els del masculí.

Una dècada de canvis

La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitat, Irma Rognoni, explica que no existeix una única causa per aquest increment de persones amb discapacitat. D'una banda, hi ha l'envelliment de la població, apunta Rognoni, de l'altra, l'increment de malalties cròniques com ara la diabetis o les malalties cardiovasculars o respiratòries, juntament amb una prolongació de l'esperança de vida.

La regidora admet que «l'impacte de la crisi és molt potent», tant a la classe mitja com baixa, de manera que «si poden tenir ajudes, hi ha més gent que intenta aconseguir un certificat». Ho corrobora Antonio Moreno, president de l'entitat d'infants dependents Papás de Álex. «Davant d'aquesta difícil situació econòmica, pateixo una malaltia i no tinc ingressos, la gent diu 'vaig a valorar-me i a veure si em donen un 25% de discapacitat'», explica.

Les persones amb un grau baix de discapacitat (entre el 33% i el 65%) tenen dret a la tarja rosa per al transport públic, a avantatges de tipus fiscal i per obtenir una feina.

Precisament, un dels col·lectius d'edat on més s'incrementa la demanda és al de persones d'entre 45 i 64 anys que augmenta un 59% en una dècada (40.584 al 2013). Aquest grup suposa el 30% de les persones reconegudes amb discapacitat, i només el supera el de majors de 75 anys, que suposen el 34,6% del total.

Per districtes, l'Eixample (15,8%) i Sant Martí (14,3%) és on hi ha un percentatge més elevat de persones amb discapacitat, cosa que coincideix amb els barris on la població és més envellida. Als districtes amb un nivell de renda més alt, Les Corts (4,6%) i Sarrià-Sant Gervasi, (6,3%) és on n'hi ha menys.

El doble de malalts mentals

Des de 2002 fins ara s'ha doblat el nombre de malalts mentals a Barcelona. Al 2002 en van ser 13.598 de reconeguts, mentre al 2013 es va arribar als 27.317. També les persones amb una discapacitat de tipus psíquic han augmentat passant dels 7.698 al 2003, als 9.322 de l'any passat. Per a Rognoni, això indica que hi ha una major conscienciació però, alhora, s'està analitzant els efectes de la crisi en la salut mental de les persones en situació més vulnerable.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento