1716-17: ‘Viatge d’Espanya i Portugal’

Entre octubre de 1716 i maig de 1717, els botànics Joan Salvador i Riera, farmacèutic de Barcelona, i Antoine de Jussieu, del Jardí Reial de París, acompanyats de Philippe Simoneau, gravador de l’Acadèmia Francesa i de Bernat de Jussieu, estudiant de medicina, feren un viatge científic pels regnes d’Espanya i Portugal en un carruatge (una calessa), dues mules i un mosso.
Durant aquest viatge, Joan Salvador va anar prenent notes per escriure un llibre que va acabar tenint un títol molt llarg: Viatge d’Espanya i Portugal, fet per ordre de Sa Majestat Cristianíssima Lluís XV i de Monsieur le Duc d’Orleans, regent de França. Aquest llibre, que és una petita joia de la literatura de viatges en llengua catalana, no fou imprès i editat fins al1972, gràcies al biòleg Ramon Folch i Guillen, i a l’editor Joaquim Molas.És el viatge d’un botànic, que és, alhora, un home de la Il·lustració: un molt bon observador de l’entorn. El viatge es fa just després de la Guerra de Successió a la corona d’Espanya, una guerra europea a la península ibèrica, que havia enfrontat la casa francesa dels Borbó contra els partidaris de la casa d’Àustria. Si bé el viatge estava finançat pel rei de França, les observacions de Joan Salvador sobre les destruccions de la Guerra són crítiques.

També és crític sobre l’estat dels camins, la qualitat dels hostals, el traçat urbanístic de les ciutats. El primer dia, Barcelona-Martorell, «passàrem per lo lloc de L’Hospitalet, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Feliu, Molins de Rei, lo Hostal del Papiol, lo Pont de Sant Andreu sobre lo riu Llobregat, la vila de Sant Andreu, lo Congost i Martorell... que amb la calessa s’han de menester cinc hores». El segon, Montserrat. El tercer, dedicat a «herboritzar la muntanya».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento