Refugi a prova de bombes

A partir de diumenge es pot visitar l’antiaeri del Poble Sec. La ruta guiada costarà 3 euros. El centre mostra l’horror dels bombardeigs a Barcelona.
Les galeries del refugi, on hi havia infermeria i lavabos. (Eros Albarrán)
Les galeries del refugi, on hi havia infermeria i lavabos. (Eros Albarrán)
Les galeries del refugi, on hi havia infermeria i lavabos. (Eros Albarrán)
Dins d’un llarg túnel amb llum tènue, s’escolten sirenes d’alarma, el retruny de bombes i corredisses de ratolins. Aquesta és la recreació que es trobarà a partir de diumenge el visitant del refugi antiaeri del carrer Nou de la Rambla, al Poble Sec.«Per tot Barcelona s’excavaven nous refugis subterranis, a prova de bomba», va deixar escrit George Orwell referint-se als bombargeis del 37. I el refugi rehabilitat, anomenat 307, és un testimoni excepcional d’aquestes galeries i de la defensa passiva de la població davant l’atac aeri.

El centre, gestionat pel Museu d’Història de Barcelona, obrirà els caps de setmana d’11 a 14 h amb visites guiades en català, castellà i anglès. També es poden concertar visites amb antelació per altres dies de la setmana. El cost de l’entrada són 3 euros.

Creat pels veïns

Els plànols del refugi 307 van ser elaborats per un veí del barri que ha quedat en l’anonimat per voluntat expressa de la seva família.

Totes les cantonades de les parets del túnel són arrodonides per facilitar l’evacuació en llitera dels ferits i els accessos tenen forma de zig-zag per evitar la metralla.

Joan Zapater, un veí que durant els atacs tenia 10 anys, recorria ahir el túnel de 400 metres tot recordant l’horror d’aquells dies. «El meu pare no volia anar al refugi però una nit va caure una bomba prop de casa. Des de llavors vam baixar sempre», va dir.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento