ERC garanteix el tripartit i CiU vol votar la sobirania

Avui es voten dues propostes sobre la independència. Carod no «subhastarà el Govern». Mas adverteix que Montilla «pot tenir les hores comptades».
El president d’ERC i conseller de la Vicepresidència, Josep- Lluís Carod-Rovira, va assegurar ahir l’estabilitat del Govern, malgrat l’oferta a CiU de fer president Artur Mas, si convocava un referèndum per a l’autodeterminació. Avui es votaran dues propostes d’ambdós sobre la sobirania.En una, d’Esquerra, es denuncia el pacte entre Mas i Zapatero, i es propugna, si el Tribunal Constitucional rebaixa l’Estatut, consultar al poble de Catalunya «perquè l’Estat de les autonomies no portaria enlloc».

L’altra és de CiU i reivindica que Catalunya no pot renunciar a l’autodeterminació, com altres pobles. La presentarà, però adverteix que la pot retirar si no suma els suports necessaris.

ERC creu que la moció de CiU no va més enllà del que ja s’ha votat al Parlament (dret a l’autodeterminació) i demana passar del reconeixement del dret a l’exercici real si el Tribunal Constitucional tomba l’Estatut.

Votacions en el Ple d’avui

CiU no vol pensar en «futuribles» i no descarta donar suport a la moció d’ERC. PSC, PP i Ciutadans hi pensen votar en contra. ICV ultimava la seva postura, en un principi contrària a la proposta d’ERC.

CiU entén el «desafiament» d’ERC com una «subhasta» de la presidència. Per això, va dir Mas, «segons quina resposta donés CiU en aquest plenari», José Montilla «podria tenir les hores comptades» com a president.

El portaveu d’ERC, Joan Ridao, va dir que el Pla B és l’autodeterminació. I va ironitzar: «Cada cop que algun ministre vol posar ordre, em poso la mà a la cartera o a la cartutxera, com prefereixin».

Montilla reclama lleialtat a tots

El president José Montilla va demanar acabar amb l’enfrontament sobre l’Estatut i va sol·licitar CiU i ERC lleialtat per desplegar-lo amb «rigor, fermesa i lleialtat». Va atribuir la resolució que avui presentarà ERC al Parlament al moment «preelectoral, que és quan es diuen més ximpleses». Dins el Govern, Joan Saura (ICV-EUiA) pensa que el ple monogràfic respon a «problemes d’ubicació política de CiU» perquè es nega a acceptar la «legitimitat» del Govern. Josep Piqué (PP) va reclamar a Montilla un «gest d’autoritat» i expulsi ERC del tripartit. En aquest cas, Ciutadans es va oferir per donar suport a un Executiu en minoria. L’expresident Pasqual Maragall va ser ahir al Parlament.

José Montilla. President.

«Afeblir al Govern en la negociació de l’Estatut és posar en risc la millora de l’autogovern». Miquel Iceta, també del PSC, va dir: «A CiU li interessa un rave» desenvolupar l’Estatut. «No defèn Catalunya qui la diu més grossa».

Artur Mas. CiU.

«[A Montilla] Com pot acceptar que li facin un repte així i mirar cap a l’altra banda? No hi ha res més dependent que posar de president una persona encara membre de l’executiva del PSOE. Això està a les antípodes de la independència.»

J. Lluís Carod-Rovira. ERC.

«Senyor Mas, pot estar tranquil. No li vindrà treball [com a president] almenys durant un temps. ERC garanteix la continuïtat del Govern tal com va començar. Podem parlar-ne sense subhastar la presidència. Tenim dignitat.»

Josep Piqué. PP.

«[A Montilla] Seria important que aixequés la veu per dir que vel·leïtats, les mínimes. Reintrodueixi la racionalitat en el seu Govern i planti cara als seus socis de l’Entesa [en al·lusió a ERC]. No tingui complexos.»

Joan Saura. ICV-EUiA.

«El Ple no respon als problemes de desenvolupament estatutari, sinó als problemes que tenen vostès [CiU] per situar-se en la nova situació política creada pel Govern d’Entesa. És democràticament legítim però també inoportú».

Albert Rivera. Ciutadans.

«CiU i ERC competeixen per veure qui és més nacionalista. És molt greu que un partit que dóna suport a un Govern faci una reivindicació a favor de la independència. Sigui valent [a Montilla] i prengui mesures contundents.»

Mostrar comentarios

Códigos Descuento