Platges, places i carrers s'omplen per viure la nit més curta de l'any

  • La policia reforçarà la seva presència a les zones amb més aglomeracions.
  • El metro funcionarà 43 hores seguides i Rodalies ofereix 10.480 places extres.
  • Creix la venda de petards després de cinc anys de crisi.
  • La venda de coques es manté en 1,6 milions d'unitats.
Sant Joan a les platges de Barcelona.
Sant Joan a les platges de Barcelona.
ARXIU
Sant Joan a les platges de Barcelona.

Barcelona ja està preparada per celebrar la revetlla de Sant Joan, en què milers de persones sortiran al carrer, les places i les platges per viure aquest dilluns la nit més curta de l'any amb fogueres i castells de foc. La Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra, els bombers i els serveis de neteja municipals vetllaran per garantir la seguretat i recuperar la normalitat després de la festa.

Per primer cop des de 2009, els venedors de petards calculen que enguany les vendes han pujat entre un 5 i un 10% després d'haver caigut a la meitat. Els productes familiars i de llum, com les bombetes, les bengales i les fonts, s'han imposat a la pirotècnica més potent.

A Barcelona hi ha 143 parades que venen petards i al conjunt de la província, 802. La Guàrdia Urbana vetllarà per a què compleixin les normes mentre que 130 bombers de Barcelona, un 25% més que el 2013, estaran de guàrdia. L'any passat, a tot Catalunya, els Bombers de la Generalitat van fer 758 sortides per focs a cases, contenidors i de vegetació. Per això, Interior desplegarà 700 efectius i demana precaució: 206 persones van resultar ferides el 2013, de les quals 102 eren menors d'edat.

La Urbana també es centrarà en zones on s'esperen aglomeracions com el centre i les platges i, a més, d'intensificar el control sobre la venda ambulant de begudes, farà controls d'alcoholèmia. També en faran els Mossos. Uns 3.300 agents es desplegaran per les carreteres catalanes i els indrets amb més afluència de gent, com algunes estacions de tren.

Per facilitar els desplaçaments, el Metro obrirà durant 43 hores seguides, des de les cinc d'aquesta matinada d'aquest dilluns fins a la mitjanit de dimarts, i hi haurà 10.480 places addicionals als trens de Rodalies que uneixen Barcelona amb el Garraf i el Maresme. En canvi, hi haurà 35 estacions de Bicing fora de servei i Ferrocarrils redueix des d'avui la freqüència de pas perquè ja no hi ha escola.

Pel que fa a l'operatiu de neteja de les platges, on l'any passat es van aplegar 62.000 persones, comptarà amb 308 operaris i 51 vehicles que treballaran per obrir-les de forma progressiva a partir de les deu del matí. Aquest dilluns s'hi instal·laran 500 papereres de cartró i 84 contenidors addicionals. A partir de les sis, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana seran els encarregats de desallotjar les persones que hi quedin.

Vaga de bombers

La revetlla coincideix amb la vaga indefinida dels Bombers de la Generalitat, que va començar ahir, contra les 30 hores extres que els obliga a fer Interior aquest estiu enlloc de contractar reforços. Els sindicats creuen que els serveis mínims decretats per Empresa i Ocupació vulneren el dret a vaga i en alguns casos són insuficients i poden suposar un perill per a la població, extrem negat per Interior. La vaga també coincideix amb l'inici de la campanya forestal i només aquest cap de setmana, dos incendis han calcinat 183 hectàrees al Pallars i la setmana passada, a Tivissa, se'n van cremar 830.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento