Més mesures per afavorir els hàbits saludables de les persones grans de Barcelona

  • S'ha editat la publicació 'Què hem de menjar, com i per què?'.
  • Són consells saludables per a les persones grans a Barcleona.
  • La guia contribueix a una bona alimentació i un bon estat físic.
Una persona d'edat avançada creuant la Gran Via de Barcelona.
Una persona d'edat avançada creuant la Gran Via de Barcelona.
LAURA CORTÉS/ACN
Una persona d'edat avançada creuant la Gran Via de Barcelona.

Es calcula que, cap al 2050, el 30% de la població mundial tindrà més de 65 anys. Aquest fet demogràfic, del que no defuig la societat catalana, fa necessari que es garanteixi que aquest ampli col·lectiu gaudeixi d'una bona qualitat de vida. A Barcelona, l'Ajuntament aposta per la introducció en la gent gran de bons costums alimentaris, d'acord amb les possibilitats de cadascú, acompanyat d'activitat física. Aquests comportaments reporten molts beneficis en la prevenció de malalties cardiovasculars i del procés d'envelliment.

El Pla Municipal 2013-2016 per a persones grans promou a la capital catalana la importància de la salut mitjançant «l'impuls de programes i iniciatives que facilitin decisions orientades a viure l'envelliment d'una manera saludable i activa». L'Ajuntament posa a disposició del col·lectiu dues pàgines web amb consells saludables:www.bcn.cat/gentgran i www.bcn.cat/serveissocials.

A banda, s'ha editat la publicació Què hem de menjar, com i per què? Consells saludables per a les persones grans, que ofereix consells senzills i entenedors per a incorporar i mantenir en el dia a dia una alimentació i una activitat física saludables, així com els hàbits d'higiene bucal, de control del pes, d'higiene de la son i d'adequació a les medicacions.

Conseqüències positives

Aquesta guia també adjunta recursos disponibles a la ciutat per garantir una bona alimentació i un bon estat físic, el qual té conseqüències positives sobre la salut corporal de la gent gran, els connecta amb l'entorn, els facilita les relacions personals i els allunya de la solitud i de l'aïllament social. En aquest sentit, els àpats han de ser un moment esperat i plaent i una manera de gaudir de la companyia dels altres.

Aquests hàbits saludables també els poden assolir les persones grans amb alguna malaltia o trastorn i es recomana, sempre que la salut no ho contraindiqui, fer passejades, desplaçar-se a peu sempre que es pugui, jugar a la petanca, pujar escales, anar al gimnàs, treure una estona el gos a passejar, cuidar de les plantes o del jardí o ballar.

Més sentit de l'humor, memòria i sociabilitat

L'activitat física prevé malalties i disminueix el risc de patir-ne o millora el seu curs; ajuda a prevenir caigudes i a mantenir l'atenció i la memòria;augmenta l'autoestima i la qualitat de vida i genera benestar físic i psicològic tot augmentant les ganes de fer coses, l'energia i la vitalitat, el sentit de l'humor, la memòria i la sociabilitat.

S'aconsella prendre els medicaments acompanyats d'un got d'aigua i no amb altres líquids, com sucs, té, cafè o llet. Quan s'indica prendre'ls en dejú, cal fer-ho una hora abans de menjar. Prendre'l després dels àpats vol dir fer-ho dues hores després de menjar, mentre que prendre un medicament durant els àpats vol dir durant el menjar o just després. Determinats aliments no es poden prendre amb alguns medicaments i en les dietes baixes en sal cal evitar els medicaments efervescents.

Claus d'una alimentació variada

Els plats han d'incloure diferents tipus d'aliments, colors, textures i formes. Cal procurar no cuinar sempre de la mateixa manera i gaudir dels sabors intensos i de les coccions al vapor, no oblidar les possibilitats del microones, el forn i la planxa i no abusar de fregits i arrebossats.

El model a seguir és el de la dieta mediterrània tradicional, amb consum freqüent de verdures, fruites, cereals, llegums i fruits secs, oli d'oliva, lactis, peix, ous i carns. Es pot fer un esmorzar complet just al llevar-se o bé repartir-ho amb una ingesta a mig matí.

El berenar i el sopar han de ser més lleugers que l'esmorzar i el dinar. A la taula no hi poden faltar pa, aigua, oli d'oliva i postres de fruita. La carn pot ser de conill, pollastre, vedella, porc o xai i convé menjar verdura i hortalissa cada dia. S'han de menjar llegums com a mínim dos cops per setmana i es recomana beure com a mínim 1,5 litres d'aigua o l'equivalent en infusions, sucs, brous o llet. És recomanable portar sempre al damunt una ampolla d'aigua.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento