Can Batlló compleix tres anys amb més espais recuperats i activitats autogestionades

  • Es calcula que unes 400 persones formen part d'aquest projecte.
  • Continua la rehabilitació d'edificis i l'obertura de tallers.
  • A la tardor es convertirà l'espai central en una plaça amb pistes de joc i al juliol es començaran a construir pisos municipals per a reallotjar-hi veïns.
La biblioteca de Can Batlló compta amb més de 15.000 exemplars i va ser un dels primers espais en obrir portes, al 2011.
La biblioteca de Can Batlló compta amb més de 15.000 exemplars i va ser un dels primers espais en obrir portes, al 2011.
Hugo Fernández
La biblioteca de Can Batlló compta amb més de 15.000 exemplars i va ser un dels primers espais en obrir portes, al 2011.

Can Batlló és un recinte fabril de 8 hectàrees que va passar a ser un centre social autogestionat pels veïns i que, tres anys després, s'ha consolidat com un referent en el món associatiu i al marge del sistema. Després de dècades de lluita veïnal, al 2011 es va aconseguir la cessió municipal d'algunes de les naus. Tres anys després, es calcula que unes 400 persones en formen part i, a banda d'haver recuperat un grapat d'espais, es planifica ja la conquesta d'una nova plaça al bell mig del complex.

«Som un espai social veïnal autogestionat, és un espai que no és nostre, que és del barri», no es cansa de repetir Joan Costa, un dels impulsors del projecte, completament assembleari. Amb motiu del tercer aniversari de Can Battló, el Bloc 11, l'edifici històric que és el cor del projecte, és un continu anar i venir de gent que instal·la llums, pinta parets o poleix el terra: la festa es fa coincidir amb la inauguració del primer pis, on s'hi ha ubicat un rocòdrom fet amb les bigues de fusta del s. XIX, diverses aules polivalents on fer-hi xerrades i tai txi, i un enorme espai per a exposicions.

Per accedir-hi cal pujar per unes grades que són l'orgull de Can Batlló. El projecte, dut a terme des del taller de fusteria del centre, va guanyar un premi del Col·legi d'Arquitectes que va permetre sufragar les despeses. A banda de tallers d'artistes i de ferrers, es vol obrir un altre espai dedicat a la mobilitat on, per exemple, s'hi ensenyarà a construir i arreglar cadires de rodes. La biblioteca, amb més de 15.000 llibres, va ser de les primeres iniciatives engegades.

Un futur amb agenda

Can Batlló havia d'acollir una gran zona verda, pisos socials i fins a 21 equipaments per al barri de la Bordeta, a Sants. Però passaven els anys i el projecte estava estancat. Els veïns es van organitzar i, davant l'ultimàtum que okuparien el recinte, l'Ajuntament va cedir-los la gestió.

Ara, es proposen anar obrint, mica en mica, els 21 equipaments promesos. De moment, el Consistori ha arranjat una sala d'actes insonoritzada i al juliol s'hi començaran a construir pisos per reallotjar-hi veïns de la zona. De cara a la tardor, es traslladarà l'àrea verda d'aparcament per deixar lliure una gran plaça central, on s'hi vol plantar vegetació i ubicar-hi pistes de joc. I s'emprèn ja la transformació d'una altra nau, on s'hi vol fer una cuina i sales polivalents.

«Ho fem de forma més ràpida i precària, però més íntima i carinyosa», resumeix Costa mostrant el programa d'activitats de la Primavera a Can Batlló. «Volem un món millor», conclou somrient.

"Can Vies ha estat un referent"

Els qui formen part de Can Batlló s'indignen amb el que s'ha dit sobre Can Vies. Recorden que és un centre autogestionat, «com nosaltres», i puntualitzen que «ha estat un referent, una escola» per tirar endavant el projecte de Can Batlló. Són veïns i comparteixen sinergies i protestes, projectes i agenda. «Violència és que et destrueixin un lloc on has crescut com a persona!», s'exclama la Laia.

«Ens solidaritzem amb ells», diuen. Jesús Delgado, un dels voluntaris de Can Batlló, veí de Sants de 71 anys, resum el sentiment general: "Ens molesta que diguin que Can Batlló són els bons i Can Vies els dolents".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento