Barcelona celebra el Dia Internacional dels Arxius amb diverses activitats a la ciutat

  • L'Arxiu Municipal de Barcelona ha organitzat tot un seguit d'exposicions, conferències i jornades de portes obertes arreu de la ciutat.
  • Es pretén que els ciutadans prenguin consciència de la importància de la gestió documental que realitzen els arxius.
  • També es vol fer visibles els centres existents i els professionals que s'hi dediquen.
Llibre d’actes del Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona.
Llibre d’actes del Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona.
CARME GARCIA NAVARRO
Llibre d’actes del Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona.

L'Arxiu Municipal de Barcelona, amb el suport de l'Ajuntament, s'ha sumat als actes arreu del món per celebrar el Dia Internacional dels Arxius. I ho fa amb un seguit d'activitats, com exposicions, conferències o jornades de portes obertes, que s'estan duent a terme al llarg de tot el mes de juny amb l'objectiu de donar a conèixer el ric patrimoni de la ciutat.

Aquesta és una excel·lent oportunitat per descobrir o aprendre més sobre aquests equipaments culturals de primer ordre i sobre els professionals que hi treballen i tenen cura del patrimoni documental de Barcelona.

En aquest sentit, no hem d'oblidar que els serveis que s'ofereixen des d'aquests centres estan adreçats al conjunt de la ciutadania i la seva existència contribueix a la constitució i salvaguarda de la nostra memòria individual i col·lectiva.

Amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius, la comunitat professional d'arvivers vol conscienciar els barcelonins sobre la importància dels arxius, perquè aquests constitueixen la base dels seus drets i de la seva identitat, a més de sensibilitzar el sector públic sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament.

Així mateix, aquesta commemoració també serveis per  alertar, tant al sector públic com al privat, sobre la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne l'accés. Per últim, aquesta celebració té com a objectiu donar a conèixer a la ciutadania la singularitat dels documents conservats en els arxius com fonts de memòria.

Reconeixement mundial

El 10 de novembre del 2011, la UNESCO va adoptar, a la seva 36a Conferència General a París, la Declaració Universal sobre els Arxius. Aquest document és una expressió concisa de la importància dels arxius en la societat moderna, ja que remarca el paper fonamental que exerceixen en la transparència administrativa, en la responsabilitat democràtica i en la preservació de la memòria social col·lectiva.

La Declaració defensa la gestió eficaç dels arxius com a una funció essencial que dóna suport a l'Administració pública moderna, a les millors pràctiques en l'empresa privada i a un accés més fàcil a la informació per part dels ciutadans.

Nou segles d'història

L'Arxiu Municipal de Barcelona és una xarxa de centres que garanteixen la conservació i l'accés de la ciutadania al patrimoni documental de la ciutat. S'hi conserva la documentació produïda pels òrgans de govern de la ciutat, des de la creació del règim municipal de Barcelona al segle XIII fins a l'actualitat.

En total, més de 45 quilòmetres de documents i més de 3 milions de fotografies. També és el dipositari de fons i col·leccions privades, que complementen i redescobreixen aspectes concrets i quotidians de la ciutat.

Activitats programades

Per celebrar el Dia Internacional dels Arxius s'han programat diverses activitats. Una d'elles és la Jornada de portes obertes a l'Arxiu Històric de Barcelona, que se celebrarà el proper dijous 19 de juny amb l'entrada lliure de 10 a 20 hores. L'Arxiu es troba situat al carrer de Santa Llúcia, 1.

L'exposició Barcelona en postguerra, 1939-1945, sobre la situació de la ciutat després de la Guerra Civil, estarà oberta al públic fins al proper 30 juny, al Castell de Montjuïc (Carretera de Montjuïc, 66), de 10 a 19.30 hores.

Per la seva banda, Onze de setembre. Història de la commemoració de la Diada a Barcelona, es pot visitar fins al 31 d'octubre a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, de dilluns a divendres, de 9 a 20.30 hores, i dissabtes, de 9 a 13 hores.

També tindrà lloc la taula rodona Vivències i records de la Barcelona de Postguerra: institucions de repressió i adoctrinament, que es realitzarà el 18 de juny a les 18 hores a l'Arxiu Municipal de Sant Martí (avgda Bogatell, 17), a la sala d'actes de la Biblioteca Xavier Benguerel.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento