Joan Carles Senar. «Una cotorra és simpàtica, un milió són una plaga»

Aquests últims anys els parcs i places de Barcelona han integrat al seu paisatge urbà la cotorra argentina. Una proliferació de bandades acolorides i cridaneres que, per a Joan Carles Senar, «cal començar a controlar abans que la seva multiplicació exponencial causi problemes greus».
Joan Carles Senar. (Enric Bruguera)
Joan Carles Senar. (Enric Bruguera)
Joan Carles Senar. (Enric Bruguera)
Joan Carles Senar és cap de recerca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i des de l’any 2000 dirigeix un estudi tècnic sobre el comportament d’aquestes aus exòtiques a Catalunya. «Una espècie –subratlla– molt invasiva i amb gran capacitat d’adaptació a un entorn urbà còmode que li permet alimentar-se i reproduir-se amb gran facilitat».Les estimacions actuals xifren en uns 2.000 exemplars el número de cotorres existents actualment a Catalunya, 1.500 de les quals a la capital. Un número petit comparat amb els aproximadament 180.000 coloms censats, però «molt significatiu si tenim en compte que aquestes aus s’estan multiplicant de forma exponencial a partir dels primers exemplars que la gent va anar deixant lliures a finals dels anys setanta quan es van cansar dels animals exòtics de companyia que havien comprat molt barats».

Els efectes de la proliferació ja s’han fet notar, i no només per la cridòria: «Fan nius als arbres –detalla– que pesen uns 50 quilos, amb el risc que això representa per als vianants, i en cada niu utilitzen unes 20.000 branques, cosa que fa malbé els arbres urbans». I això sense comptar les seves incursions a zones metropolitanes «on, només per posar un exemple, una colònia de 200 cotorres ha arribat a malmetre 50.000 tomàquets i la meitat del blat de moro del Baix Llobregat».

Tot i que es resisteix encara a parlar de plaga –«perquè no és un terme gaire científic, depèn de com quantifiquem danys i molèsties»-, Senar alerta que el problema de les cotorres a Barcelona «és de número, perquè si no ens sensibilitzem que cal controlar ara la seva ràpida multiplicació, podem trobar-nos aviat amb situacions compromeses. Si esperem a comptar-les per desenes o centenars de milers, com ja passa a l’Argentina o els Estats Units, ens serà molt més complicat i costós resoldre el problema».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento