L'augment del control no atura el frau en la preinscripció escolar

  • El Síndic reclama un canvi normatiu per tal que es comprovin les dades del padró.
  • La trampa més estesa segueix sent la d'empadronar-se a casa els avis.
  • Uns 500 nens no tenen garantida la plaça al seu barri, segons alerta la FaPaC.
Una escola.
Una escola.
ARXIU
Una escola.

El frau per aconseguir plaça en una escola determinada continua. Malgrat les advertències del Síndic, les queixes de les Ampes i la modificació de la normativa sobre el frau de fa cinc anys, la falsificació de les dades del padró segueix sent el recurs més utilitzat pels pares.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va demanar aquest dimecres canvis normatius i que els ajuntaments siguin «més actius en la comprovació dels possibles fraus en l'admissió d'alumnat». Per a la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC), el problema rau en la gestió i validació de les dades del padró.

La trampa més estesa segueix sent la d'empadronar-se a casa els avis per fer la preinscripció i, un cop passada la selecció, canviar novament el registre, de manera que, en cas que l'Administració detecti que hi ha hagut un possible engany, no és a temps de demostrar-lo i actuar.

Per al president de la FaPaC, Àlex Castillo, «perquè la gent no faci trampes, hi hauria d'haver una sanció» i demana que «l'Administració tingui un cens en condicions». Castillo apunta que si bé el frau és testimonial i pot afectar un màxim de l'1% de l'alumnat, sí que «es discrimina» els infants que queden fora.

Per tot plegat, el Síndic demana a la Generalitat que s'inclogui a la normativa que la Comissió de Garanties d'Admissió procedeixi a la investigació i comprovació del padró en cas de denúncia.

500 nens sense plaça al barri

La FaPaC alerta que degut a una «manca absoluta de planificació» a Barcelona, uns 500 nens, la majoria de P3, no tenen plaça assegurada a la pública. Ara s'està treballant en la creació de noves línies (bolets) i es preveu l'augment de ràtios. Passa sobre tot al Poblenou, a Sant Andreu, l'Eixample i Vila de Gràcia, adverteix Castillo.

L'Ajuntament de Barcelona va aprovar aquest dimecres congelar els preus públics per al curs que ve de les escoles bressol, les escoles municipals de música i del Conservatori «davant l'actual situació econòmica que afecta moltes famílies».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento