Creen un Comitè Ètic per evitar la corrupció als cossos policials

  • Es vol prevenir les lesions injustificades o l’abús de poder.
  • Serà un òrgan consultiu que redactarà un codi d’ètica pels agents.
Per evitar que els agents policials siguin corruptes, abusin del seu poder o simplement compleixin amb el seu codi deontològic, la Generalitat crearà un
Comitè d’Ètica de la Policia. (
en pdf)

És una iniciativa pionera a Espanya que a hores d’ara ja és en tràmit, però que està previst que s’aprovi en les properes setmanes. A Anglaterra i al Canadà ja existeix una iniciativa similar.

El comitè serà un òrgan consultiu que s’encarregarà d’elaborar un Codi d’Ètica d’obligat compliment per als cossos policials catalans.

El funcionament

Es considera una mala praxis policial les lesions injustificades, l’abús de poder o la corrupció, que amb el comitè passaran a estar més controlades, ja que les administracions competents hauran d’informar puntualment de les denúncies i queixes que registrin els cossos policials.

L’organisme estarà format per un president i quatre vocals, nomenats pel conseller d’Interior, i entre els quals hi haurà un representant dels Mossos d’Esquadra, un altre de la Policia Local, un jurista «de reconegut prestigi», i un quart membre pertanyent a la carrera judicial o fiscal.

Només l’1% de les queixes prospera

En els últims 10 anys, les denúncies acceptades per una mala praxi de la policia s’han mantingut en un 1% respecte el total. Les queixes feien referència en la majoria dels casos a faltes per lesions injustificades.

La resta de denúncies, o bé han estat arxivades, o bé els agents en qüestió han estat absolts de la falta que se’ls imputava. El conseller d’Interior, Joan Saura, va assegurar ahir que «el nivell ètic dels Mossos és molt bo», donat que només l’1% de les denúncies conclouen amb una sentència ferma que les avali.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento