Millores en la teleassistència per als ciutadans dependents

  • S'incorporen nous dispositius per a persones amb dificultats de comunicació.
  • Es preveuen els perills a llar dels usuaris i es prima actuar amb més rapidesa.
  • El servei funciona de manera permanent les 24 hores del dia tots els dies de l'any.
Montserrat Torres: "Cuando salía, pensaba: Ahora nadie vela por mí".
Montserrat Torres: "Cuando salía, pensaba: Ahora nadie vela por mí".
ACN
Montserrat Torres: "Cuando salía, pensaba: Ahora nadie vela por mí".

La teleassistència a Barcelona fa millores tecnològiques i incorpora nous dispositius que ajuden a prevenir perills a la llar i a actuar amb més rapidesa en cas d'accident o emergència de salut. Les persones amb dificultats de parla també tindran aparells perifèrics que se sumen als convencionals de teleassistència per tal de reforçar un servei que atén 67.414 barcelonins.

Per a persones amb dificultats de comunicació. El dispositiu que s'afegeix a l'aparell convencional fa possible la comunicació a persones sordes o amb problemes de parla, de manera escrita.

L'usuari ha de prémer en primer lloc el polsador d'alarma per activar l'avís a la Central Municipal d'Alarmes Telefòniques. S'inicia d'aquesta manera un diàleg escrit amb un dispositiu específic amb què l'usuari ha d'anar escollint la resposta més adient al seu cas, marcant-la a la pantalla de l'aparell.

Visualització de preguntes i respostes en una pantalla tàctil

El programa funciona amb un sistema de visualització de preguntes i respostes en la pantalla que s'activen per via tàctil sense necessitat d'escriure. El dispositiu el porta a sobre el propi usuari juntament amb el polsador d'avís d'alarma.

Altres dispositius que s'incorporen al servei de teleassistència municipal són:

Detector de gas. Altres dispositius perifèrics del servei de teleassistència estan preparats per a la detecció de fuites de gas butà i natural als domicilis. Si detecta una fuita de gas a l'habitatge emet un senyal visual i acústic per alertar a l'usuari i activa una alarma a la central. El mecanisme es posa a prop de la font de gas tant a nivell de terra com del sostre de la cuina, que ha de comptar amb ventilació.

Detector de fum i foc. Avisa de la presència de tot tipus de fumera i foc, especialment els que es troben en un estat inicial. En percebre-ho, emet un senyal visual i acústic per alertar a la persona i activa una alarma directa a la central.

Obertura de  la porta. Controla la inactivitat de la persona si no obre certes portes, com les de la nevera o el microones durant un període de temps acordat amb l'usuari i programat a l'aparell.

Dispositiu de passivitat. Permet controlar l'absència de moviment de la persona durant un període de temps acordat entre les dues parts. Incorpora un sensor de moviment que envia alarmes de passivitat a la central. El porta la persona a sobre (polsera i penjoll).

Disminució del temps de resposta a les urgències

El Servei de Teleassistència dóna assistència a les persones usuàries de manera permanent, les 24 hores del dia i tots els dies de l'any. Dóna resposta immediata a les peticions d'ajuda i adequada a les necessitats. Les demandes també poden ser de soledat, aïllament o inseguretat per les que poden passar persones grans o amb discapacitats que viuen soles a casa. El nou servei disminueix el temps de resposta a les urgències al domicili fins als 30 minuts amb més Unitats Mòbils, que passen d'una a cinc.

Projecte Easy Tablet per a cuidadors de persones en situació de dependència. L'Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb l'empresa de Teleassistència Televida Tunstall, Orange i l'Institut  d'Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha posat en funcionament un projecte pilot per a millorar les relacions personals entre persones dependents i cuidadors amb l'ús d'una tauleta tàctil. Aquesta incorpora una interfície bàsica simple per accedir a funcions bàsiques de forma fàcil i ràpida. Actualment, hi ha 15 usuaris amb aquest dispositiu.

Localitzador Personal (LOPE): Ajuntament i Creu Roja han signat un conveni per posar a l'abast de persones amb malalties neurodegeneratives en estadis primerencs un aparell de localització amb informació sobre la seva ubicació als cuidadors i familiars. Incorpora un sistema GPS i permet alertar de situacions potencialment perilloses relacionades amb la geolocalització dels usuaris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento