Barcelona ajorna un any l'obligació de dur els gossos lligats i rebaixa les multes

  • L'Ajuntament de Barcelona es compromet a crear àrees d'esbarjo per als animals a cada districte, on puguin correr sense corretja.
  • S'ha aprovat inicialment l'Ordenança d'animals, que entrarà en vigor passat l'estiu.
  • Les sancions màximes passen dels 3.000 euros als 600, com a màxim.
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Lluna Baltasar/ACN
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

Finalment, els gossos podran anar deslligats com fins ara fins d'aquí un any, quan s'hagi creat noves àrees per a deixar córrer els animals de companyia. El text de l'Ordenança municipal de protecció, tinença i venda d'animals acordat entre Govern i oposició rebaixa el topall màxim de les sancions en 600 euros, quan a la primera proposta s'arribava a multes de fins a 3.000 euros.

L'ordenança es dotarà d'una moratòria d'un any per sancionar els propietaris que no duguin el gos lligat al carrer. Mentrestant, l'Ajuntament s'ha compromès a habilitar a cada districte un àrea d'uns 500 metres quadrats destinada als animals, que seran les úniques zones de l'espai públic on podran córrer lliurement.

Es passa, així, de tipificar com a infracció greu amb sancions de fins a 1.500 euros no dur el gos lligat a ser una infracció lleu, per la qual es pagaran 100 euros.

Rebaixa de les multes

De fet, fruit de l'acord amb la resta de grups a que ha hagut d'arribar el Govern de Trias, en minoria, per tirar endavant el text, s'ha rebaixat l'import de les multes de fins a 3.000 euros a un màxim de 600, en cas d'infracció molt greu. Entren dins aquest supòsit permetre que les mascotes facin les seves necessitats als parcs i jardins d'ús infantil, comprar o donar en adopció un animal de companyia sense haver signat la declaració responsable o reincidir en faltes greus en el període d'un any.

Són sancionades amb fins a 300 euros les faltes greus, com ara no recollir les defecacions dels animals. Permetre que els gossos orinin a les façanes i mobiliari urbà és considerat una falta lleu.

L'Ordenança, que prohibeix que els gossos estiguin més de 12 hores sols a casa, es va aprovar aquest dimarts provisionalment i es preveu que entri en vigor passat l'estiu.

Sense animals als circs

El Parlament iniciarà la setmana vinent els tràmits per prohibir espectacles de circ amb animals a Catalunya que es convertirà, així, en la primera comunitat autònoma que no permetrà aquest tipus d'entreteniment. A petició de l'associació animalista Libera, va entrar a la Cambra aquesta proposta que, previsiblement tirarà endavant amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. Només s'hi oposen PPC i C's. Actualment, a Catalunya ja hi ha un centenar de municipis que tenen prohibits els espectacles amb animals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento