Creix la demanda de 'colònies familiars' per poder marxar de vacances aquest estiu

  • Milers de catalans reserven estades setmanals a preu reduït de cara a l'agost, un 30% més que l'any passat, segons ha constatat Fundesplai.
  • Les entitats es preparen per concedir més beques per casals i campaments.
  • "Hem de donar més resposta a més necessitats socials", alerten.
Una fotografia de la família de Manel Moro durant les vacances passades.
Una fotografia de la família de Manel Moro durant les vacances passades.
Manel Moro
Una fotografia de la família de Manel Moro durant les vacances passades.

Existeix una nova pobresa: qui treballa no pot pagar-ho tot, no arriba a final de mes. I un dels aspectes que descarten primer és la sortida de vacances perquè no se les poden permetre. Com a resultat, milers de famílies recorren cada estiu a «colònies» organitzades a les cases que queden lliures a l'agost. Són estades setmanals a un preu econòmic que inclouen tallers per als nens o per a tots ells, amb els àpats inclosos. De cara a l'estiu, es preveu que s'incrementi la demanda, que en alguns casos ja ha pujat en un 30%.

Excursions amb piragües, bicicletes BTT o senzillament un bany a la piscina són algunes de les activitats que s'ofereixen per uns 500 euros la setmana, dos adults i dos fills (d'entre 2 i 16 anys), tot inclòs. Les anomenen «estades familiars» i les organitzen entitats reconegudes en el món del lleure com són la Fundació Pere Tarrés i Fundesplai (la Fundació Catalana de l'Esplai, rebatejada). Són un respir per a famílies a punt de ser desnonades o que no arriben a final de mes.

L'estiu passat, un total de 7.200 famílies van passar una setmana en un dels 27 equipaments gestionats per Fundesplai, el que suposava un 25% més de sol·licituds que l'any anterior. Hores d'ara, la demanda ja ha incrementat en un 30%, segons que indica el president de la fundació, Josep Gassó, qui pronostica que hi haurà més famílies que s'acolliran a aquestes «colònies familiars». El cost ha pujat 17 euros enguany, arribant als 516 euros.

La Fundació Pere Tarrés ofereix, també, estades en família en cases de colònies que queden lliures entre el 14 de juliol i el 31 d'agost. «S'està consolidant més entre els pares i mares que no volen renunciar a realitzar uns dies de descans a preus assequibles», confirmen fonts de la fundació. Els preus no s'han incrementat respecte l'any anterior.

Més necessitats socials

«Hem de donar més resposta a més necessitats socials», resumeix la sotsdirectora de Fundesplai, Núria Valls. Aquest estiu, oferiran 46.000 places d'activitats de tot tipus i esperen arribar a donar 4.000 beques, un 27% més. L'any passat, es va incrementar en un 5% els ajuts però la demanda es va triplicar. En total, es van destinar 5 milions d'euros a la campanya d'estiu.

La Pere Tarrés està preparada, també, per rebre un increment de sol·licituds de cara a l'estiu. Una pujada que va arrencar amb la crisi i que no s'atura. L'estiu passat, es van atorgar 2.322 beques, per un valor de 650.545 euros.

La precarietat als barris es nota cada vegada més, segons han pogut constatar des dels esplais. Per això, Fundesplai va iniciar l'agost passat un casal de dues setmanes per als infants de famílies que no poden marxar a l'estiu. Una quinzena de famílies s'hi van acollir, totes elles «amb moltes necessitats». Un dels objectius principals, juntament amb oferir-los activitats educatives, era assegurar dos àpats. Aquest estiu obriran tot l'agost.

"Va ser un estiu fantàstic!"

«Sempre hem anat uns dies al poble, i algun any hem pogut escapar-nos a la platja pocs dies», explica Manel Moro, pare d'una família de Sant Andreu. Fa dos anys, la seva dona va trobar per internet l'oferta més econòmica possible: passar tota una setmana en una casa de colònies del Montseny. El primer pensament que va tenir el Manel va ser: «De colònies ja hi havia anat quan era petit!», però després va resultar «una experiència molt positiva».

«Va ser un estiu fantàstic!», recorda Moro, «i no només pel preu, sinó per les activitats per als nens». Explica que l'any passat van repetir i que els seus fills, el David i la Lucía, i el Moha, un infant d'acollida del Sàhara, van passar unes vacances memorables. En aquesta ocasió van anar a Vilanova de Sau i recorden amb especial il·lusió les sortides amb piragua pel pantà. Aquest any hi tornaran, confirma Moro entre rialles.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento