L'FP a les empreses ja dóna resultats a Barcelona

  • L'FP Dual i els programes de mobilitat són els principals reptes.
  • El nombre de matriculats ha crescut un 40% i ja supera el de Batxillerat.
  • El 40% troba feina i els sectors energètic i agroalimentari tenen una millor sortida.
Una alumna de Formación Profesional practica en el taller de un instituto.
Una alumna de Formación Profesional practica en el taller de un instituto.
Archivo
Una alumna de Formación Profesional practica en el taller de un instituto.

Des de la irrupció de la crisi, la Formació Professional ha anat adquirint més protagonisme en el sistema educatiu i ja està donant bons resultats a nivell laboral amb la seva potenciació en connexió amb les empreses. En només 10 anys, ha crescut un 40% el nombre de matriculats i ja supera el Batxillerat en alumnes, segons indica l'Anuari de la Formació Professional a Barcelona 2013: Mercat de Treball i Formació Professional, que elabora anualment la Fundació BCN Formació Professional, i que té com a objectiu analitzar el mercat de treball en relació el sector educatiu.

Així mateix, la inserció laboral dels estudiants de Formació Professional és força alta, ja que un 40% dels titulats està treballant. A més, els nivells de satisfacció dels estudiants amb el lloc de treball que s'ha assolit és superior que en la resta d'estudis. Les titulacions que tenen un percentatge més alt d'inserció efectiva al mercat de treball el curs 2012-2013 van ser les corresponents a les famílies professionals d'Agrària, Indústries Alimentàries i Energia i Aigua. En canvi, les més demandades pels estudiants van estar encapçalades per Sanitat, Imatge i So i Serveis Socioculturals.

No obstant això, aquest informe adverteix que cal millorar l'apartat de les pràctiques professionals i insisteix en la necessitat d'implicar les empreses en l'FP dual. Aquest sistema permet als alumnes treballar durant els seus estudis en una empresa que els proporciona un coneixement dels mètodes i les dinàmiques de treball, cosa que els permet inserir-se laboralment molt més ràpidament, a banda de rebre una remuneració.

En aquest sentit, el regidor d'Educació i Universitats de l'Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy, va advertir —durant la presentació del document— que "si aquesta estratègia de l'FP dual no se'n surt tindrem un problema com a país, que no ens permetrà créixer amb els indicadors i la força que l'economia ens requerirà en els propers anys". Per això, Ardanuy va destacar la importància de "caminar junts" en aquest repte estratègic.

Un altre aspecte de la Formació Professional que es potenciarà són els programes de mobilitat internacional, ja que el curs passat només els van utilitzar l'1% dels alumnes matriculats.

Segons revela l'Anuari de la Fundació BCN Formació Professional, cada cop més augmenta el nombre d'alumnat major de 20 anys. L'FP està esdevenint, doncs, una oferta de formació al llarg de la vida. A més, moltes persones que ja fa anys que treballen, però que no tenen cap certificat acadèmic, opten per la Formació Professional per poder acreditar amb un títol oficial o bé un certificat les competències que han anat adquirint al llarg de la seva carrera professional.

Formació al llarg de la vida

Els estudiants d'FP també poden fer pràctiques a l'estranger. Quan sovint sentim parlar de pràctiques per estudiar a l'estranger de seguida pensem en els Erasmus de la universitat, però també se'n fan a la Formació Professional. Des de la Fundació BCN Formació Professional promouen que els alumnes de cicles formatius de Grau Superior realitzin pràctiques professionals en alguna ciutat de la Unió Europea amb el programa Erasmus.

És per aquest motiu que, des de fa uns anys faciliten que els estudiants d'FP puguin fer una estada de pràctiques durant dos mesos en una empresa del mateix sector dels estudis que estan realitzant. El projecte té per objectiu dotar de majors competències en el camp laboral, lingüístic, cultural i personal, als estudiants de Formació Professional per a facilitar la seva imminent entrada en el mercat laboral. Enguany, està previst que 50 alumnes de 22 centres d'FP de Barcelona realitzin aquestes pràctiques a ciutats de la Xarxa FP.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento