Les retallades del Govern situen la formació contínua sota els barems europeus

  • Només en fa el 9,3% dels adults, tres punts menys del que aconsella Europa.
  • Els sindicats xifren en el 57% la tisorada, que es suma a l'encariment dels màsters i de la universitat.
  • Afirmen que dificulta el reciclatge de molts aturats, que tornen a estudiar.
Diversos adults en un curs per aturats a Badalona.
Diversos adults en un curs per aturats a Badalona.
ACN
Diversos adults en un curs per aturats a Badalona.

El Govern defensa la importància de la formació al llarg de la vida especialment en èpoques com l'actual, on molts ciutadans han perdut la feina i saben que no en tornaran a trobar al seu sector. No obstant, només en fa el 9,3% de la població i l'encariment de les tarifes no l'afavoreixen. "Es parla de formació continuada però no es donen facilitats", critica el catedràtic de Pedagogia de la UB Francesc Imbernón.

A tall d'exemple, Imbernón explica que enguany Ensenyament no ha destinat recursos als centres de formació permanent de mestres ni professors universitaris. "Catalunya és la que més retalla d'Europa en formació excusant-se en la crisi", afegeix.

En aquesta línia, la secretària de Formació d'UGT, Adela Carrió, xifra la retallada aplicada a la formació continuada en el 57%. "Hi ha moltes dificultats per accedir a la formació reglada perquè la gent no se la pot pagar", afegeix en referència a l'encariment dels màsters.

Amb tot, els cursos de preparació per accedir a la universitat per a majors de 25 anys es van reduir un 13,9% el curs passat, quan es van incrementar les tarifes, gairebé tant com el que havia augmentat els dos cursos anteriors. El 2013 es van presentar a les proves un 30,7% menys de persones que el 2010.

En canvi, hi ha més adults que opten per treure's l'ESO (un 31,3% més que el 2009) o  per accedir a un cicle superior d'FP (38,5%). "Molts treballaven a la construcció o el turisme i veuen que la formació  els pot ajudar a sortir de l'atur", indica Cristina Faciabén, responsable de política educativa de CC OO.

També ha canviat el perfil de les escoles d'adults, que han perdut un 2,52% de places en un any. El 2009, hi havia més estudiants de català i castellà que el 2013, un 22,8 i un 36%, respectivament, i molts eren immigrants. Ara hi ha més persones, sobretot catalans, que estudien anglès, un 28,1% més.

Les TIC, un sector en creixement

Una de les matèries amb major augment d'alumnes és la informàtica, fins a un 43,3% més. "La UE calcula que en la propera dècada es quedaran sense cobrir mig milió de llocs de feina", explica Sebastián Barajas, CEO dels cursos XTOL de la Salle, un dels centres que aposten per la formació en el desenvolupament de software i d'aplicacions mòbils, l'e-commerce o el big data.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento